SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Unikalne walory parmezanu

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 951

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Chociaż tytuł tego artykułu może dziwić, to tak naprawdę istnieje przynajmniej kilka dobrych powodów, dla których warto włączyć do swojej diety parmezan. Oprócz wyjątkowych walorów kulinarnych ma on bowiem szereg ciekawych właściwości, które czynią z niego bardzo wartościowy dodatek do diety. Nie bez znaczenia jest tutaj także nietuzinkowa metoda produkcji, która czyni ten ser produktem dość dobrze wpisującym się we współczesne trendy łączące tradycję z naturą.


Parmezan – co to takiego?

Parmezan  (zwany też Parmigiano-Reggiano), to jeden z najbardziej znanych serów włoskich o dość uniwersalnym zastosowaniu kulinarnym. Parmezan należy do serów podpuszczkowych, twardych, wytwarzanych z krowiego mleka, leżakujących w solance. Metody jego produkcji nie zmieniają się od wieków i obejmują szereg tradycyjnych zabiegów nad przebiegiem których czuwa mistrz serowar. W roku 1934 powstało konsorcjum o nazwie Parmigiano Reggiano, którego zadaniem jest ochrona produktu, kontrola jakości, a także promocja i rozpowszechnianie wiedzy na temat parmezanu. Nazwa „parmezan” jest prawnie chroniona. Ser tak nazwany powstaje na ściśle określonym obszarze Włoch, według precyzyjnie określonych procedur jakościowych.


Z unikalnego surowca

Wyjątkowość parmezanu polega nie tylko na regionalności oraz sposobie jego otrzymywania, ale również na unikalności surowca. Ser ten powstaje jedynie z mleka surowego pochodzącego od krów wypasanych tylko i wyłącznie trawą i sianem. By otrzymać ledwie 1 kilogram tego sera potrzeba aż 16 litrów mleka. Łączna ilość miejsc zajmujących się produkcją parmezanu wynosi na dzień dzisiejszy 492 małych serowni. Wyróżnia się trzy rodzaje sera Parmigiano Reggiano:


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4544/unikalne-walory-parmezanu 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Gryczany chleb bezglutenowy by Hetavel

Następny temat

Zielone pesto by Malinowa

WHEY premium