Witamina D należy do najbardziej deficytowych składników pokarmowych. Jej niedobory obejmować mogą nawet 90% naszej populacji, a suplementację aktualnie zaleca się rutynowo. Oczywiście suplementacja ma uzasadnienie i stanowić może remedium na szereg problemów do występowania których przyczyniają się zbyt niskie poziomy witaminy D w organizmie. Okazuje się jednak, że niezależnie od suplementacji i tak powinniśmy dbać o to, by w naszej diecie pojawiały się produkty naturalnie zasobne w witaminę D. Tak przynajmniej wskazują opublikowane niedawno badania.
Biologiczna rola witaminy D
Witamina D, nie jest wykorzystywana jako substrat energetyczny, nie stanowi też elementu strukturalnego tkanek ustrojowych, ale okazuje się niezbędna dla utrzymania zdrowia. Właśnie z tych powodów zaliczana jest do witamin, choć taka klasyfikacja wydaje się być i tak dość wąska, choćby z tego powodu, iż substancja ta pełni w organizmie funkcję prohormonu!
Biologiczna rola witaminy D sprowadza się przede wszystkim do regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, warunkując tym samym:
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4555/witamina-d-jedzenie-vs-suplement