SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Nadwrażliwość na gluten - nowe badanie

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1394

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 1017 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 41556
Niepożądane reakcje w odpowiedzi na konsumpcję pokarmów zawierających gluten mogą być związane z występowaniem celiakii lub nadwrażliwości na gluten niezwiązanej z celiakią (ang. Non-Celiac Gluten Sensitivity, w skrócie NCGS).

Wiele osób, mimo, że nie występuje u nich celiakia odnotowuje poprawę szeregu objawów (nie tylko ze strony układu trawiennego) wraz z eliminacją pokarmów zawierających gluten. Jeśli chodzi o ten temat to zainteresowały mnie ostatnio wyniki tej próby: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26867199 

W pierwszej fazie uczestnicy (pacjenci bez celiakii, mający szereg niepożądanych objawów ze strony układu trawiennego – na 140 pacjentów 77 miało IBS) zostali zobowiązani do przestrzegania przez 3 tygodnie diety niezawierającej glutenu. W efekcie w większości przypadków wystąpiła wyraźna poprawa objawów i jakości życia – dokładniej poprawa wystąpiła u 101 pacjentów na 134 (nie wszyscy ukończyli pierwszą fazę). W drugiej fazie w przypadku osób, dla których eliminacja glutenu okazała się korzystna podjęto próbę ponownego wprowadzenia glutenu w postaci kapsułek, zawierających ilość glutenu typową dla 80 g makaronu (5,6 g). Zanim przejdę do wyników zwrócę uwagę, że badanie zostało przeprowadzone w układzie naprzemiennym (2 x 7 dni), czyli w drugiej fazie uczestnicy najpierw otrzymali kapsułki z glutenem lub kapsułki placebo, a następnie zamieniono im kapsułki.

Interesujące jest, że ponowne wprowadzenie glutenu doprowadziło do pogorszenia objawów jedynie u 28 osób (na 98 – nie wszyscy zdecydowali się przystąpić do drugiej fazy). Jeszcze bardziej interesujące jest, że pogorszenie objawów wystąpiło u 14 osób podczas stosowania kapsułek placebo.

Wyniki tego badania w zasadzie potwierdziły dwie rzeczy – szereg osób może mieć negatywne objawy ze względu na inne niż gluten składniki zawarte w produktach będących źródłem glutenu (przykładowo na fruktany). Ostatnio w literaturze naukowej zaczęto nawet stosować termin nadwrażliwość na pszenicę niezwiązana z celiakią (ang. Non-Celiac Wheat Sensitivity, w skrócie NCWS) w odniesieniu do pacjentów, którzy odnotowują negatywne objawy w związku konsumpcją pszenicy i "powiązanych" zbóż, natomiast niekoniecznie problem stanowi dla nich gluten.

Przekonanie, że gluten jest szkodliwy (w związku z efektem nocebo) może mieć znaczący wpływ na odnotowywane objawy. Przy okazji jeszcze jedna kwestia pozostaje zagadkowa – ile osób zareagowało negatywnie na kapsułki z glutenem w związku z rzeczywistą nadwrażliwością na gluten – w tej grupie również mogły znaleźć się osoby, w przypadku których niepożądane objawy wynikały jedynie z przekonania, że gluten jest dla nich szkodliwy
4
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[BLOG]chudywysokigrubas / Chudy, Wysoki i Gruby - dziennik treningowy.

Następny temat

Redukcja wiecznego grubasa

WHEY premium