Pełnowartościowy, niskokaloryczny oraz pyszny omlecik dobry na Redukcje jak i Masę ;)
SKŁADNIKI :
- 2 lub 3 całe jajka
- 100 g płatków owsianych
- 1 Jabłko albo Gruszka
- garść rodzynek (ok.15g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- parę kropelek mleka 0,5%-1,5%
- olej w zależności jaki używasz, w moim przypadku jest to masło klarowane (mam bzika ostatnio na to masełko). Masła daje 10 g więc oleje proponuje w podobnych proporcjach
- Można dodać orzechy/migdały itp choć ja odradzam ponieważ olej z jajkami dają wystarczającą ilość tłuszczy
* Opcjonalnie można dodać jakiś słodzik czy cukier trzcinowy. Ja osobiście odradzam ponieważ psuję smak a poza tym owoc z rodzynkami daję wystarczającą słodkości :)
PRZYGOTOWANIE
Rozbijamy nasze jajka w misce dodając łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie do wymieszanych jaj dorzucamy 100 g płatków, troszkę mleka, garść rodzynek oraz starte na tarce jabłko. Znów wszystko mieszamy i w między czasie rozgrzewamy olej/masło na patelni. Na koniec zawartość miski wrzucamy na patelnię i smażymy każda stronę około 5 minut.
UWAGI ! - 1. Płatki można również minimum pół h przed zalać wrzątkiem wody ale według mnie "na sucho" łatwiej się smażą i są smaczniejsze :) 2. Dając tylko 2 jajka polecam płatki zmniejszyć do 50-75 g ponieważ inaczej może się rozlecieć przy obracaniu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE :
Omlet 2 jajka i 75 g płatków = B : 22g T : 20g W : 65g | 580Kcal
Omlet 3 jajka i 100 g płatków = B : 32g T : 30g W : 80g | 740Kcal
SMACZNEGO !!!
Zmieniony przez - liveboxtosyf w dniu 2016-03-05 09:25:35