Na aspartam narzekano. Czytałem badania że ilosc stosowana w przemysle spozywczym nikomu nie grozi(chyba ze ktos wypije dziennie <10l coli). Stevia- wiem o niej nieweiele procz tego ze troche kosztuje. Ksylitol- jest dosc drogi ,podobno wplywa korzystnie na stan zębow u dzieci i doroslych. I wlasnie na ksylitolu bardziej chcialbym sie skupic. Mianowicie interesuje mnie też czy mozna gdzieś w internecie porownac jakby słodkosc zwyklego cukru stołowego, ze słodkoscią ksylitolu. Np wiadomo że aspartam jest wielokrotnie slodszy od cukru. Po co mi to ? Władze przedszkola mowia ze ksylitol jest drogi,to prawda. Ale jezeli np jest duzo slodszy od zwyklego stolowego cukru,mozemy uzywac go w takich ilosciach ze np 1 opakowanie starczy na pół miesiaca,miesiac. Prosze o dyskusje, załączniki.
...
Napisał(a)
Cześć. Temat kontrowersyjny,ale odrazu wyjasnie - ja nie dosładzam, nie używam ani cukru ani słodzika. Pytam na potrzeby obecnej mojej pracy (jako dietetyk w przedszkolu) ,oraz na potrzeby zaspokojenia wlasnej ciekawosci i chęci wiedzy. Czy jest jakas analiza porownawcza słodzików w internecie??
Na aspartam narzekano. Czytałem badania że ilosc stosowana w przemysle spozywczym nikomu nie grozi(chyba ze ktos wypije dziennie <10l coli). Stevia- wiem o niej nieweiele procz tego ze troche kosztuje. Ksylitol- jest dosc drogi ,podobno wplywa korzystnie na stan zębow u dzieci i doroslych. I wlasnie na ksylitolu bardziej chcialbym sie skupic. Mianowicie interesuje mnie też czy mozna gdzieś w internecie porownac jakby słodkosc zwyklego cukru stołowego, ze słodkoscią ksylitolu. Np wiadomo że aspartam jest wielokrotnie slodszy od cukru. Po co mi to ? Władze przedszkola mowia ze ksylitol jest drogi,to prawda. Ale jezeli np jest duzo slodszy od zwyklego stolowego cukru,mozemy uzywac go w takich ilosciach ze np 1 opakowanie starczy na pół miesiaca,miesiac. Prosze o dyskusje, załączniki.
Na aspartam narzekano. Czytałem badania że ilosc stosowana w przemysle spozywczym nikomu nie grozi(chyba ze ktos wypije dziennie <10l coli). Stevia- wiem o niej nieweiele procz tego ze troche kosztuje. Ksylitol- jest dosc drogi ,podobno wplywa korzystnie na stan zębow u dzieci i doroslych. I wlasnie na ksylitolu bardziej chcialbym sie skupic. Mianowicie interesuje mnie też czy mozna gdzieś w internecie porownac jakby słodkosc zwyklego cukru stołowego, ze słodkoscią ksylitolu. Np wiadomo że aspartam jest wielokrotnie slodszy od cukru. Po co mi to ? Władze przedszkola mowia ze ksylitol jest drogi,to prawda. Ale jezeli np jest duzo slodszy od zwyklego stolowego cukru,mozemy uzywac go w takich ilosciach ze np 1 opakowanie starczy na pół miesiaca,miesiac. Prosze o dyskusje, załączniki.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Tutaj jest tabela porównawcza, tylko nie wiem jak to jest z wiarygodnością. http://fearless-food.weebly.com/blog/the-sweet-truth
Zmieniony przez - Jerz w dniu 2016-03-05 13:56:41
Zmieniony przez - Jerz w dniu 2016-03-05 13:56:41
...
Napisał(a)
Jezeli chodzi o porównanie słodkości cukru i ksylitolu to wg mnie jest na tym samym poziomie 1:1, np Stevia duzo słodsza, wystarczy jej sporo mniej zeby posłodzić jednak ma specyficzny smak i mi np nie smakuje
...
Napisał(a)
u mnie poziom słodkości
cukier a ksylitol 1 : 00000,1
w ogóle nie czuję słodkości cukry brzozowego , jest to zależne od wielu czynników jak własne odczuwanie kubków
Z stewią podobnie, chyba, że listki to bardzo słodkie
a najlepiej lubię erytrol i zwykły sacharynian i cyklaminian
cukier a ksylitol 1 : 00000,1
w ogóle nie czuję słodkości cukry brzozowego , jest to zależne od wielu czynników jak własne odczuwanie kubków
Z stewią podobnie, chyba, że listki to bardzo słodkie
a najlepiej lubię erytrol i zwykły sacharynian i cyklaminian
...
Napisał(a)
Jak dla mnie cukier i ksylitol na równi, ale cukru nie jadłem już z 12 lat, więc mogę się mylić
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
popuriu mnie poziom słodkości
cukier a ksylitol 1 : 00000,1
w ogóle nie czuję słodkości cukry brzozowego , jest to zależne od wielu czynników jak własne odczuwanie kubków
Z stewią podobnie, chyba, że listki to bardzo słodkie
a najlepiej lubię erytrol i zwykły sacharynian i cyklaminian
cyklaminian i sacaharynian nieszkodliwe?
...
Napisał(a)
Nie ma badań, które by wykazały szkodliwość w sporych dawkach przed wiele lat.
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
miło. Wogole slodzików jest cała masa, nawet chociazby pokazuje to link kolegi,ktory został wklejony kilka postów wyżej. Natomiast popularne jest tylko kilka z nich. Słyszałem może o 9 z powyzszej listy. Co jest tego powodem że np ksylitol, stevia, erytrol są slodzikami o takiej popularnosci a reszta nie bardzo?
...
Napisał(a)
bo są głównie wykorzystywane przemysłowo i niektóre raczej do sprzedaży detalicznej się nie nadają, albo się nie opłaca, bądź trudno dostać ogólnie w PL. Dużo łatwiej na zachodzie
Sukralozę kupiłem kiedyś z myprotein, to wystarczyło że 100 mg żeby była słodka kawa
Sukralozę kupiłem kiedyś z myprotein, to wystarczyło że 100 mg żeby była słodka kawa
Polecane artykuły