SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Najlepszy ze słodzików?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1664

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 964 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 7500
Cześć. Temat kontrowersyjny,ale odrazu wyjasnie - ja nie dosładzam, nie używam ani cukru ani słodzika. Pytam na potrzeby obecnej mojej pracy (jako dietetyk w przedszkolu) ,oraz na potrzeby zaspokojenia wlasnej ciekawosci i chęci wiedzy. Czy jest jakas analiza porownawcza słodzików w internecie??

Na aspartam narzekano. Czytałem badania że ilosc stosowana w przemysle spozywczym nikomu nie grozi(chyba ze ktos wypije dziennie <10l coli). Stevia- wiem o niej nieweiele procz tego ze troche kosztuje. Ksylitol- jest dosc drogi ,podobno wplywa korzystnie na stan zębow u dzieci i doroslych. I wlasnie na ksylitolu bardziej chcialbym sie skupic. Mianowicie interesuje mnie też czy mozna gdzieś w internecie porownac jakby słodkosc zwyklego cukru stołowego, ze słodkoscią ksylitolu. Np wiadomo że aspartam jest wielokrotnie slodszy od cukru. Po co mi to ? Władze przedszkola mowia ze ksylitol jest drogi,to prawda. Ale jezeli np jest duzo slodszy od zwyklego stolowego cukru,mozemy uzywac go w takich ilosciach ze np 1 opakowanie starczy na pół miesiaca,miesiac. Prosze o dyskusje, załączniki.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 19 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 8420
Tutaj jest tabela porównawcza, tylko nie wiem jak to jest z wiarygodnością. http://fearless-food.weebly.com/blog/the-sweet-truth


Zmieniony przez - Jerz w dniu 2016-03-05 13:56:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2446 Napisanych postów 24173 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 402286
Jezeli chodzi o porównanie słodkości cukru i ksylitolu to wg mnie jest na tym samym poziomie 1:1, np Stevia duzo słodsza, wystarczy jej sporo mniej zeby posłodzić jednak ma specyficzny smak i mi np nie smakuje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294221
u mnie poziom słodkości
cukier a ksylitol 1 : 00000,1
w ogóle nie czuję słodkości cukry brzozowego , jest to zależne od wielu czynników jak własne odczuwanie kubków
Z stewią podobnie, chyba, że listki to bardzo słodkie
a najlepiej lubię erytrol i zwykły sacharynian i cyklaminian
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75952 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754408
Jak dla mnie cukier i ksylitol na równi, ale cukru nie jadłem już z 12 lat, więc mogę się mylić

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 964 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 7500
popuri
u mnie poziom słodkości
cukier a ksylitol 1 : 00000,1
w ogóle nie czuję słodkości cukry brzozowego , jest to zależne od wielu czynników jak własne odczuwanie kubków
Z stewią podobnie, chyba, że listki to bardzo słodkie
a najlepiej lubię erytrol i zwykły sacharynian i cyklaminian


cyklaminian i sacaharynian nieszkodliwe?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75952 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754408
Nie ma badań, które by wykazały szkodliwość w sporych dawkach przed wiele lat.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 964 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 7500
miło. Wogole slodzików jest cała masa, nawet chociazby pokazuje to link kolegi,ktory został wklejony kilka postów wyżej. Natomiast popularne jest tylko kilka z nich. Słyszałem może o 9 z powyzszej listy. Co jest tego powodem że np ksylitol, stevia, erytrol są slodzikami o takiej popularnosci a reszta nie bardzo?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294221
bo są głównie wykorzystywane przemysłowo i niektóre raczej do sprzedaży detalicznej się nie nadają, albo się nie opłaca, bądź trudno dostać ogólnie w PL. Dużo łatwiej na zachodzie

Sukralozę kupiłem kiedyś z myprotein, to wystarczyło że 100 mg żeby była słodka kawa
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta low carb - makroskładniki

Następny temat

Carb Cycling- dieta na masę 62 kg

WHEY premium