Banan jaki jest – każdy widzi, a jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wspomniany owoc posiada szereg ciekawych walorów, które można w sposób praktyczny wykorzystać. Należy jednak najpierw poznać złożoną „naturę” bananów i zapoznać się z właściwościami jakie posiadają. Oto pięć powodów, dla których warto jeść banany i zarazem – pięć sposobów na to, jak zrobić z nich dodatkowy użytek!
Banany dostarczają energii
Oczywiście w świecie, w którym problemem o skali globalnej jest otyłość i w którym żywność napakowana jest cukrami, „energetyczność” bananów może nie być traktowana jako zaleta. W końcu w przypadku wielu osób, podaż energii z pożywienia jest po prostu zbyt wysoka. Faktycznie osoby, które mało się ruszają i chcą do tego schudnąć, powinny poszukać sobie mniej kalorycznych owoców, jednakże sportowcy (i osoby aktywne fizycznie), jak najbardziej mogą, albo wręcz – powinny sięgać po banany. Banan dostarcza łatwo przyswajalnych węglowodanów w postaci glukozy, fruktozy i skrobi, ale w przeciwieństwie do popularnych słodyczy – nie jest źródłem „pustych kalorii”, a dostarcza także witamin z grupy B, magnezu i potasu oraz pewnej ilości błonnika. Węglowodany podawane w pakiecie takich składników, w przypadku osób aktywnych fizycznie, to znakomity sposób na wzmocnienie się przed wysiłkiem fizycznym lub też – przyspieszenie regeneracji po jego zakończeniu.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4592/piec-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-banany