Zespól policystycznych jajników, czyli tzw. PCOS to najbardziej pospolite zaburzenie hormonalne dotykające kobiet w wieku rozrodczym i jednocześnie też najczęstsza przyczyna zaburzeń płodności. Istnieją dowody na to, że w przypadku PCOS duże znaczenie ma postepowanie żywieniowe, które powinno być odpowiednio zaplanowane. Co ciekawe, dane naukowe wskazują, że w przypadku tej nieprawidłowości duże znaczenie może mieć przesuwanie znacznej części spożywanej energii na pierwszą połowę dnia.
PCOS – co to takiego i kogo dotyczy?
Czteroliterowy termin "PCOS" to skrót z anglojęzycznej nazwy przypadłości zwanej też zespołem policystycznych jajników (PolyCystic Ovary Syndrome). Jest to w zasadzie zespół zaburzeń endokrynnych dotykający około 10 - 15% kobiet w wieku reprodukcyjnym będący zarazem najczęstszą przyczyną kobiecej niepłodności. PCOS rozpoznawany jest dziś stosunkowo często, co jest pewną nowością, bo jeszcze zaledwie dwie i trzy dekady skuteczna diagnostyka była rzadkością pomimo, iż nie jest to przypadłość „nowa” w diagnostyce medycznej. Pierwsze wzmianki dotyczące zespołu wielotorbielowatych jajników pochodzą z 1935 roku, kiedy to dwóch amerykańskich lekarzy: Irving Stein i Michael Leventhal, opisało nieprawidłowości charakterystyczne dla tej przypadłości.
Jak rozpoznaje się PCOS?
Rozpoznawanie PCOS jest procesem skomplikowanym. Chcąc stwierdzić istnienie tej przypadłości, trzeba przeprowadzić kilka badań oraz odpowiednio wychwycić symptomy. Na podstawie ustaleń z roku 2003 przyjmuje się, że PCOS występuje jeżeli obserwuje się przynajmniej dwa z poniżej wymienionych kryteriów:
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4594/masz-pcos-sniadanie-to-podstawa