100 g makaronu pełnego ziarno z żytem typu fusilli
50 g wędzonego łososia w plastrach
3 średnie pieczarki
pół małej cebuli
ząbek czosnku
pół małej papryczki chilli
50 g kawałek pora
ćwiartka papryki
kopiasta łyżeczka kremowego serka( u mnie almette)
30 g oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, cząber
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu(najlepiej al dente).
Na rozgrzanej oliwie, na małym ogniu podsmażyć warzywa aż zmiękną i lekko się zarumienią, wstępnie doprawić do smaku wszystkimi przyprawami. Do warzyw dodać ugotowany makaron z odrobiną wody z gotowania. Następnie dołożyć serek, który w połączeniu z wodą z gotowania makaronu utworzy delikatny sos, dorzucić porwanego na kawałki łososia, wymieszać doprawić do smaku i gotowe :). Do smaku można danie doprawić startym długo dojrzewającym serem i kawałkiem zimnego masła.
Wartości odżywcze:
Białko: 28 g
Węglowodany: 70 g
Tłuszcze: 41 g
Kcal: 790
Szybkie proste i bardzo smaczne danie, który dostarczy sporą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów o niski indeksie glikemicznym.