Składniki:
Masa serowa:
700g twaróg sernikowy President 4%
200g Jogurt naturalny
1 budyń (dowolny u mnie karmelowy bez cukru)
5 szt jajek
25g kasza manna
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
słodzik do smaku (ja dałem 25tabsów)
Polewa:
170g Jogurt naturalny
kilka kropel aromatu
słodzik do smaku ( u mnie 5)
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie masa serowa:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze słodziwem (u mnie słodzik) dodajemy jogurt ,twaróg, budyń, kaszę mannę, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z masą serową delikatnie i nie długo, tylko do połączenia składników ( zbyt długie mieszanie masy z białkami spowoduje zbyt duże napowietrzenie sernika i w efekcie po pieczeniu bardzo opadnie).
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub nacieramy olejem i obsypujemy bułką tartą, wlewamy masę.
Do piekarnika wstawiamy dużą blachę (tą do mięsa) na najniższy poziom i wlewamy gorącą wodę do niej, trochę więcej niż połowę. Poziom wyżej wkładamy kratkę z piekarnika na niej kładziemy naszą formę z masą serową. Pieczemy 50 min, po 50min polewamy polewą z 170g jogurtu,słodziwa i kilku kropel aromatu, wstawiamy jeszcze na 10min.
Pieczenie w kąpieli wodnej gwarantuje że sernik będzie puszysty i mokry w środku
Studzimy w piekarniku (nie wyjmujemy od razu bo opadnie!) jak ostygnie wyjmujemy i wstawiamy do lodówki (u mnie cała noc). Można jeść
Na całość:
kcal - 1 417,3
B - 116,6
W - 90,4
T - 65,5