W jednym z poprzednich artykułów, omówiłem pokrótce wybrane aspekty dotyczące powstawania oraz wpływu na nasz organizm bioaktywnych peptydów uwalnianych w naszym przewodzie pokarmowym, podczas hydrolizy białek pokarmowych. W niniejszym opracowaniu chciałbym wrócić do tego zagadnienia, osadzając je w dość ciekawym kontekście, jakim jest regulacja podwyższonego ciśnienia tętniczego. Otóż niektóre z biopeptydów ukrytych w pożywieniu, mogą pośrednio wpływać na funkcję śródbłonka działając hipotensyjnie. Efekt jest na tyle silny, iż mogą wspierać leczenie nadciśnienia!
Angiotensyna I a nadciśnienie
Ciśnienie tętnicze krwi podlega skomplikowanym regulacjom. Jednym z czynników mogącym wpływać na ten parametr, jest angiotensyna II będąca peptydem, który wywołuje zwiększenie przekaźnictwa w układzie adrenergicznym, skurcz naczyń krwionośnych i pobudzenie uwalniania aldosteronu, hormonu regulującego równowagę między jonami sodowymi i potasowymi. Poprzez wszystkie wymienione mechanizmy, angiotensyna II wykazuje efekt podnoszący ciśnienie tętnicze krwi. Peptyd ten powstaje z angiotensyny I w reakcji katalizowanej przez enzym z grupy egzopeptydaz zwany - konwertazą angiotensyny I (ACE).
Biopeptydy blokujące aktywność enzymu konwertującego angiotensynę I
Badania naukowe wskazują, że niektóre biopeptydy uwalniane z białek pokarmowych, przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi u osób z nadciśnieniem. Efekt ten wiązany jest właśnie z inhibicją enzymu konwertującego angiotensynę I do angiotensyny II (są to więc naturalne inhibitory ACE). Innymi słowy wspomniane biopeptydy obniżają poziom czynnika podnoszącego ciśnienie (którego działanie jest wielopłaszczyznowe). Co istotne, hipotensyjny efekt wspomnianych peptydów został potwierdzony nie tylko w badaniach z udziałem zwierząt, ale także – w eksperymentach, w których brali udział ochotnicy ze zdiagnozowanym nadciśnieniem!
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4637/bioaktywne-peptydy-w-zywnosci-obnizajace-cisnienie