SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kiedy należy ważyć produkty?

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 803

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Kiedy zaczynamy dokładnie zwracać uwagę na to, co i ile czego spożywamy, pojawia się pytanie powracające niczym bumerang. Kiedy należy ważyć produkty? Przed obróbką termiczną czy po niej? Jaka jest różnica? I jak wliczać te produkty do swojego zapotrzebowania?
Pod wpływem gotowania, duszenia czy pieczenia, produkty żywnościowe zmieniają swoją wagę. Dzieje się tak, ponieważ tracą lub zwiększają zawartość wody w swoim składzie.


Ryże, kasze, makarony w trakcie gotowania zwiększają swoją masę. 100g suchego ryżu po ugotowaniu waży około 250g. 100g suchej każdy po ugotowaniu waży około 300g. Gdy ryż będziemy gotować zbyt długo i doprowadzimy do jego rozgotowania, woreczek zmieni swoją wagę ze 100g w około 300g. Gdy ugotujmy makaron al dente będzie ważył mniej niż wtedy, gdy będziemy gotować go dłużej. Nadal jednak ten ryż czy kasza będą miały taką samą kaloryczność oraz makroskładniki co 100g suchego produktu.


Pierś kurczaka w czasie obróbki termicznej traci około 33% masy. Tak więc 100g surowej piersi, po ugotowaniu będzie ważyła około 70g. To o ile zmniejszy się waga mięsa podczas obróbki cieplnej, zależy od zawartości wody w mięsie oraz od rodzaju obróbki termicznej. Pierś z kurczaka gotowana na parze straci prawdopodobnie mniej wody niż pierś pieczona w piekarniku. Czasami 100g surowego mięsa po ugotowaniu będzie ważyło 70g, innym razem 80g. Nadal jednak znajdziemy tam tyle samo białka i tłuszczu co w surowej piersi. Białko nie wyparuje w trakcie gotowania. 100g piersi z kurczaka po ugotowaniu będzie nadal miało około 22g białka.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4639/kiedy-nalezy-wazyc-produkty 
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta - wiem ile białka,węgli i tłuszczy i co dalej???

Następny temat

T3

WHEY premium