Chyba nie ma produktu składającego się głównie z cukrów prostych - poza miodem, który cieszyłby się opinią zdrowego i wartościowego. Wiele osób używa go chociażby jako środka słodzącego do herbaty i innych napojów. Warto jednak zastanowić się co takiego miód zawiera i jaka jest jego wartość odżywcza.
Miód czyli… co?
Jakkolwiek by skupiać się na potencjalnych walorach miodu, to fakty są takie, że składa się on głównie z cukrów i wody. Oczywiście niekoniecznie fakt ten jest jakąś istotną wadą, niemniej jednak – nie należy go też bagatelizować twierdząc, że kalorie z miodu „się nie liczą” do dziennego bilansu… Należy zaznaczyć, iż w miodzie obecne są także:
enzymy,
sole mineralne,
witaminy,
kwasy organiczne,
związki fenolowe.
Ich całkowita ilość jest jednak dość skromna, choć wiele wskazuje na to, iż wystarczająca by wywrzeć pewien wpływ na nasz organizm, przy czym może być to wpływ zdecydowanie pozytywny.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4643/miod--co-zawiera-i-jak-wplywa-na-organizm