1 kg schabu bez kości
1 nieduży seler
1 pietruszka
4 średnie marchewki
30 dag pieczarek
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
sól
pieprz
2-3 liście laurowe
Przygotowanie:
Schab pokroić w cienkie plastry ok 2 cm grubości i delikatnie stłuc tłuczkiem do kotletów. Każdy kotlet doprawić solą, pieprzem, papryka ostrą i słodką.Pokroić czosnek w plastry i obłożyć nim mięso,dodać liście laurowe. Plastry schabu przełożyć do naczynia żaroodpornego. Nalać wody tak by przykryła mięso i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Warzywa obrać, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pieczarki pokroić w plastry, cebule w piórka. Warzywa przełożyć do miski, wymieszać i lekko nasolić. Po godzinie pieczenia mięsa w piekarniku wyjąć je na talerz i na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę warzyw, następnie plastry schabu i drugą część warzyw. Lekko podlać wodą, tak by przykrywała mięso i dotykała wierzchniej warstwy warzyw. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 40 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. Podawać z brązowym ryżem.
Podaję wartości dla 100g schabu:
174 kcal
Białko 21g
Węglowodany 0g
Tłuszcz 10g