1. Co do jakości tłuszczy w pożywieniu. Czytałem o proporcjach tłuszczy nasyconych i nienasyconych, ale czy ma to jakieś duże znaczenie dla osoby, która nie zajmuje się kulturystyką zawodowo? Staram się dostarczać różnych tłuszczy, zarówno z nabiału, jak i z mięsa, różne rodzaje orzechów, migdały, oleje i oliwy. Zjadam też codziennie kapsułkę tranu. Także czy muszę dokładnie liczyć, jakie tłuszcze zjadam, czy po prostu jeżeli zachowam różnorodność "na oko" i wyliczę tylko ich ilość, to będzie ok?
2. Obserwacja ciała. Mam 171 cm wzrostu i ważę 65 kg. Wyszło mi, że na masie na ten moment powinienem spożywać około 2900 kcal i obserwować, czy za bardzo mnie nie zalewa tłuszczem. Jako że jest to moja pierwsza dieta na masę, nie wiem do końca, jak szybko powinienem przybierać na wadze i czy te kilogramy przyswajam tak jak powinienem, czy nie za dużo tłuszczu się pojawia. Może macie jakąś radę od starych wyjadaczy, na co zwrócić uwagę spoglądając na cyferki na wadze i na swoje odbicie w lustrze? ;)
3. Jak wliczać aktywności, takie jak chodzenie? Pracy nie mam jakiejś bardzo męczącej, ale dużo muszę się nachodzić, pewnie kilka kilometrów dziennie. Powinienem jakoś na oko doliczyć w dni robocze około 400 kalorii, czy jest jakiś sposób, w jaki liczycie do dokładniej?
4. Rotacja kalorii. W innym temacie doradzono mi rotację kalorii w dni treningowe i nietreningowe. Czy działa to na takiej zasadzie, że w dzień treningowy zajadam się na masę, a w pozostałe dni ustalić zerowy bilans? I czym rotować? Chyba głównie węglowodanami, prawda? Co o tym sądzicie?
Jak już wejdę na ten odpowiedni dla mnie pułap i dopracuję dietę, to postaram się podrzucić ją do oceny.
Z góry dzięki za pomoc ;).
Pozdrawiam.
EDIT:
Chciałem teraz dodać ankietę, ale coś nie działa. Nic się nie wyświetla. Sprawdzałem na Chrome i Internet Explorerze. Dziwne.
Zmieniony przez - LordJanusz w dniu 2016-04-25 13:12:20