SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Domowy majonez by BlueCrocus

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2112

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
MAJONEZ DOMOWY - by BlueCrocus





Składniki:

- 1 jajko
- 230 g – 250 g oleju / oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego (sok z cytryny)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka musztardy (czubata)
- opcjonalnie: czosnek, pieprz, papryka itd.
- słoiczek o średnicy trochę większej niż końcówka blendera;

Zamiast soli i octu można użyć sok z marynowanych cytryn, majonez może być też trochę kwaśniejszy, ogólnie jest sztywny i smaczny.

Przygotowanie:

Do słoika wbić 1 jajko + pozostałe składniki.
Końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w słoiku (dotyka dna).
Pierwsze kilka sekund nie ruszamy blenderem, aż dolna część składników uzyska kolor i gęstą konsystencję.
Następnie powoli zmiksować wyższe warstwy tej masy (wyrównać gęstość).



Wartości (1 łyżeczka) :

B: 0,1
T: 7,2
W: 0,3
Kcal: 66





Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-04-26 11:12:31
2

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1119 Napisanych postów 3769 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68375
Jak dla mnie, szczypta soli wystarcza na taką ilość. Z musztardą też bym uważała, bo może wyjść gorzkawy (zależy od rodzaju i smaku musztardy). Można na początek dać mniej i później doprawić.
Świetna sprawa, taki domowy majonez - jak raz zrobiłam, to już zawsze musi być w lodówce .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4514 Napisanych postów 35791 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263112
jeszcze nigdy sam nie robiłem majonezu, trzeba będzie w końcu spróbować

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 72 Napisanych postów 258 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 4920
Właśnie byłam na etapie szukania przepisu na domowy majonez i proszę, znalazłam.Ale mam pytanko czy dodatek cukru jest konieczny ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1119 Napisanych postów 3769 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68375
Nie jest. Konieczne są tylko żółtka i olej, a cała reszta to dodatki smakowe, konserwujące i wpływające na konsystencję. Jeśli majonez ma być do szybkiego zużycia (w ciągu kilku dni), można go doprawić sokiem z cytryny, a jeśli planuje się dłuższe przechowywanie - octem (może być zwykły, spirytusowy).
Ja na podobną ilość oleju daję jedno całe jajko i dodatkowo 1-2 żółtka, bo żółtka nadają cały smak.
Można zrobić z oleju tłoczonego na zimno, zamiast rafinowanego, ale wtedy majonez będzie miał specyficzny smak takiego oleju.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Więcej już dodawać chyba nie trzeba, M-ka profesjonalna odpowiedź

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1119 Napisanych postów 3769 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68375
Dziękuję bardzo, Malinowa .
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Włoska "miazga" czyli Pulpety cielęce w sosie pomidorowym

Następny temat

Bezglutenowa , paleo zapiekanka z selera by Arphiel

WHEY premium