paleo, bezglutenowa
Składniki:
- seler
- ziemniaki
- indor (może być inne mięcho)
- warzywa: brokuł, cukinia, pomidor
- przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, majeranek (mogą być inne wedle uznania i do smaku)
- masło
Przygotowanie:
1.Seler i ziemniaki kroimy w podobnej grubości plastry (tak pomiędzy 0,5 a 1cm).
2. Mięcho rozbijamy i kroimy w paski. Brokuła rozdrabniamy na małe różyczki, cukinia i pomidor w plastry.
3. Formę wykładamy selerem i oprószamy słodka papryką i solą. Na to ziemniaki i znów słodka papryka, sól, majerank i pieprz. Na to układamy mięcho posypujemy lekko solą i pieprzem i znowu seler, ziemniaki na to sól, papryka słodka i majeranek. Na wierzch cukinia i brokuł. Odrobina majeranku i pieprzu i pomidor na samą górę (pomidor w sumie bardziej do ozdoby ale jak się przypiecze to wychodzi pyszny).
4. Do formy wlewamy odrobinę wody (tak 100-150ml).
5.Piekarnik nagrzewamy do 220-230st. I pieczemy ok 35-45min (w zależności od grubości selera).
Po wyjęciu na wierzch kładziemy masło do rozpuszczenia.
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html