Składniki:
-400g buraków ugotowanych bądź surowych
-100g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
-50g pestek słonecznika
-1 jajko
-40g mąki gryczanej
-mała cebula
-2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz i natkę pietruszki
Przygotowanie:
Buraki utrzeć na grubej tarce. Kaszę ugotować (ja gotowałam w proporcji 1:2). Słonecznik lekko podprażyć na suchej patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek zetrzeć lub przecisnąc przez praskę.
Wszystkie składniki porządnie wymieszać i uformować burgery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 15minut w piecu rozgrzanym do 200stopni po czym delikatnie odwrócić i piec kolejne 10-15minut. Z surowych buraków będą potrzebowały wiecej czasu (obstawiam ok.40-45minut).
Wyszło 9sztuk.
Wartości:
1szt - 114kcal
B: 4.3
W: 16.5
T: 3.5
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html