SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Panierka z maki

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1508

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 294 Napisanych postów 1076 Wiek 25 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 17704
Chodzi mi o smazenie w mace , wiadomo kotlety, ryby. Czy to moze powodowac jakies zaburzenia metaboliczne, pogarszac wrazliwosc insulinowa? Jakie zwiazki wytwarzaja sie w czasie smazenia skrobi i czy to moze byc staly element diety - u mnie ciezko a zalanie, ale chodzi mi czy nie zepsuja sobie zdrowia metabolicznego, wrazliwosci na insuline, poziomu cukru we krwi, resyntezy glikogenu, opornosci tkanki miesni na weglowodany - wiecie o co mi chodzi


Zmieniony przez - Carlitos w dniu 2016-05-03 14:58:25
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 203 Wiek 25 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5110
Nic złego się nie stanie z tą mąką podczas smażenia

"Wspaniałe sukcesy osiągają tylko ci, którzy ośmielili się uwierzyć, że coś w nich samych jest potężniejsze od okoliczności". Bruce Barton

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 294 Napisanych postów 1076 Wiek 25 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 17704
to nie jest tak jak ci sie wydaje,
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6277 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
Aby dobrze usmażyć mięso/rybę w panierce należy to zrobić w głębokim tłuszczu lub dać jego sporą ilość a to będzie jednoznaczne z wsiąknięciem jego w sporej ilości w panierkę.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 294 Napisanych postów 1076 Wiek 25 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 17704
No to wiem, ale co ze zdrowiem metabolicznym i pytaniem zawartym w temacie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6277 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
Wszystko zależne jest od tego na czym, co, ile i jak smażysz.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 10 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 86
Generalnie nie zaleca się smażenia w mące z tego wzgledu, że trzeba to robić na głebokim tłuszczu. Produkt będzie gorzej trawiony. Od czasu do czasu wiadomo - nie zaszkodzi, ale jak wszystko z umiarem :)
Dodatkowa kwestia to na czym smażymy, co jest niezwykle istotne! Tłuszcze na których możemy smażyć: najlepiej: olej kokosowy lub masło klarowane (nie zwykłe!, zwykłe masło można podgrzewać do temp. 90 st!!), ewentualnie do krótkotrwałego smażenia: rzepakowy, oliwa z oliwek i olej ryżowy.
Dodam, że podczas smażenia powstają reakcje pomiędzy węglowodanami a białkami (reakcja Millarda). W tej reakcji powstają produkty, które mogą powodować stany zapalne w naszym organizmie (np. toksyczny akrylamid). Jednak tak jak mówiłam nie przesadzajmy, bo np. warzywa tez smażymy, a warzywa mają w sobie zarówno węglowodany jak i pewna ilość białka.
Podsumowując, wszystko z głową.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 294 Napisanych postów 1076 Wiek 25 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 17704
no o to mi chodzilo dzieki, ten akrylamid to przypadkiem nie jest rakotworczy ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6277 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
Zgadza się.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68533
Poczytaj sobie też, Carlitos, artykuły faftaqa na temat smażenia - było kilka, np. tu: http://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia 
Generalnie im mniej smażonego, tym lepiej, ale jak się to robi z umiarem i z głową - wszystko jest dla ludzi.
Rumienisz na złoto, a nie na ciemny brąz i już masz znacząco mniej trujących składników, w tym akrylamidu.
Dokładasz do smażonego jedzenia surówkę (chodzi o antyutleniacze i błonnik) czy ziołową herbatkę (np.miętową) - łagodzisz szkodliwość takiego jedzenia. Diabeł tkwi w szczegółach. Jedni smażeniem doprowadzają się do raka, a inni całe życie jedzą smażone i do 80-tki jest ok.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czosnek i jego działanie!

Następny temat

Dalej masa??

WHEY premium