SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kuchenne triki

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1321

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 4
Witam
Czy możecie podzielić się kuchennymi trikami, które pozwalają wam skrócić do minimum czas spędzany w kuchni ? Macie takie ? :)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
1. Robić większe zakupy,poporcjowane mięso mrozić.
2.Ryż ,makaron,kasze,ziemniaki - gotować na 2-3 dni ,poźniej można odgrzać badź podpiec taki ryż,ziemniaki itd.
3.Używać produktów sezonowych,ogólnodostępnych i łatwych w przygotowaniu.
4. Trzymać się sprawdzonych ,wypróbowanych przepisów
5.Dużo czasu można także zaoszczedzić przy daniach jednogarnkowych,bądź przyrządzanych w piekarniku
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4528 Napisanych postów 35802 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263159
Przede wszystkim gotowanie wiekszej ilości porcji na raz
czasem warto odstać troche dłużej w kuchni jednorazowo i zrobic wiecej rzeczy, ale w konsekwencji ma sie np na drugi dzien wolny czas i nie trzeba kombinować

ale to takie podstawy, żaden magiczny trik
1

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68461
Można mrozić i pasteryzować w słoikach gotowe dania. Gotujesz na raz gar np. gulaszu z kilku kg mięsa, porcjujesz trochę mięsa i trochę sosu do podwójnych śniadaniowych woreczków foliowych (tzn. jeden w drugim) , mrozisz - a później odgrzewasz w mikrofali lub po przepłukaniu ciepłą wodą, żeby zdjąć folię, wrzucasz do garnka z odrobiną wody, jakieś ziemniaki czy ryż do tego i za chwilę masz ciepłe jedzenie. Niby pracochłonne, ale tak naprawdę codzienne zakupy, gotowanie małych porcji, zmywanie - to zajmuje o wiele więcej czasu, niż jednorazowe przygotowanie większych ilości.
Ja ostatnio kupuję z dwa kilo lub więcej karkówki, proszę o zmielenie albo sama mielę, doprawiam jak na kotlety mielone - sól, pieprz, jajko, czosnek, zrumieniona na maśle cebula (surowa się gorzej sprawdza), majeranek, papryka - zostawiam na kilka godzin w lodówce, rozkładam na blasze do pieczenia dość cienko (1,5-2 cm) i piekę. Po upieczeniu kroję na kwadraty i zamrażam. Później wyjmuję i za kilka minut można to zjeść na kanapce, podsmażyć jak kotleta czy dodać przecier pomidorowy, trochę przypraw i w moment przerobić na sos do spaghetti.
Wszystko zależy od tego co się lubi i pomysłowości.
Przy okazji, jeśli ktoś liczy kalorie i makro - też robi to raz i dzieli na ilość porcji, zamiast codziennie ważyć i kombinować.

Ludzie boją się roboty np. przy gotowaniu słoików - ale to kwestia jednorazowego wysiłku, a później tylko dwa dni zagotowuje się słoiki i nie trzeba nad nimi non stop stać.




Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-05-05 15:05:34
2
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czekolada proteinowa by BacK52

Następny temat

Roladki z indyka nadziewane by Malinowa

WHEY premium