Większość z nas zdaje sobie sprawę, iż wdychanie oparów z farb, klejów czy lakierów jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Wszyscy wiemy również, że regularne jedzenie fast foodu nie jest zdrowe ze względu na dużą zawartość soli, cukru, tłuszczu i kalorii. Okazuje się jednak, że to nie jedyne argumenty, dla których nie powinnyśmy spożywać tego typu żywności regularnie. Fast food jest również źródłem ftalanów, które stanowią bazę farb, klejów oraz lakierów.
Ftalany to powszechnie stosowane w przemyśle chemicznym sole i estry kwasy ftalanowego. Najczęściej wykorzystuje się je do produkcji farb, lakierów, żywic i laminatów, ale również do wyrobu opakowań produktów spożywczych i kosmetycznych.
Związki te mogą łatwo przenikać z opakowań do żywności. Według badań największe ich stężenie znajduje się w żywności przetworzonej.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4705/szkodliwe-ftalany-w-zywnosci