Pełnotłuste produkty mleczne, a w tym również masło to produkty dość kontrowersyjne, jedni się ich boją, a inni przekonują że są zdrowe i wartościowe. Oprócz aspektów stricte zdrowotnych i odżywczych, jednak w przypadku masła i pełnotłustego nabiału poruszane są też zagadnienia związane z wpływem ich konsumpcji na masę i skład ciała. Bez wątpienia zwłaszcza masło to produkt wysokokaloryczny, ale nauczeni doświadczeniem wiemy już, że nie wszystkie wysokoenergetyczne pokarmy są tak samo groźne dla sylwetki. Jak jest z tłuszczem mlecznym?
Tłuszcz mleczny a obiegowy system rankingowy
Podział żywności na tą, która „odchudza” i na taką co „tuczy” zawsze będzie wydawać się trochę kontrowersyjny, niemniej przy pewnym kompromisie, można zgodzić się, iż obecność w diecie niektórych produktów w większym stopniu sprzyja raczej przyrostowi tkanki tłuszczowej niż jej redukcji. Za przykład mogą posłużyć słodycze. Dla odmiany warzywa zielone, nawet zjadane w dużych ilościach raczej nie przyczynią się do przyrostu masy ciała. I tak oto w przedstawionym kontekście masło można byłoby uznać za tuczące, bo w końcu jest wysoko kaloryczne i wystarczy spożyć relatywnie niewiele by dostarczyć sporą dawkę energii. Niemniej jednak, dość ciekawym punktem odniesienia mogą być obserwacje zmian w masie ciała osób, które tłuszczu mlecznego jedzą sporo w porównaniu do tych, które rzadko je konsumują lub też – w ogóle go unikają.
Ciekawe badanie
Dość interesujących wniosków dotyczących poruszonego zagadnienia dostarczają wyniki trwającego 12 lat badania, w którym wzięło udział 1589 mężczyzn w wieku 40-60 lat. Autorzy tego studium postanowili ocenić czy istnieje korelacja pomiędzy spożyciem tłuszczu mlecznego, a rozwojem otyłości brzusznej. Badacze wzięli pod uwagę inne czynniki mogące wpłynąć na wyniki badania, takie jak spożycie warzyw, aktywność fizyczna, spożywanie alkoholu i palenie tytoniu. Wyniki okazały się co najmniej intrygujące. W czasie trwania obserwacji otyłość centralna rozwinęła się u 197 mężczyzn. W większości wypadków były to jednak osoby spożywające niewiele tłuszczu mlecznego. Dla odmiany wysokie jego spożycie wiązało się z mniejszym ryzykiem wystąpienia wspomnianej przypadłości. Gwoli ścisłości, badanie dotyczyło nie tylko tłuszczu mlecznego.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4720/czy-tluszcz-mleczny-tuczy