Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 8 g drożdży instant
- 30g siemienia lnianego
- 80g szklanki pestek dyni
- płaska łyżka soli
- czubata łyżka cukru (20g)
- lekko ciepła woda (ilość trzeba wyczuć, konsystencja gęsta, ale lekko lejąca )
Przygotowanie:
1. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszam, cały czas mieszając stopniowo dodaję wodę.
2. Masę przekładam do foremek (2 silikonowe keksówki), przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośniecia ok.40minut.
3. Piekę 50minut w 220 stopniach (opcja góra-dół), potem wyciągam z foremek i dopiekam jeszcze 10 minut w 180st.
• Jeśli nie pieczesz w silikonowej formie, to trzeba foremkę wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem.
Wartości (1 kromka):
B: 0,3
T: 0,9
W: 16,3
Kcal: 74
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-06-03 09:05:53
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html