SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Duszona i zawsze miękka wołowina

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3500

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
Witajcie, temat może nie będzie jakiś wybitnie odkrywczy. Podzielę się z Wami moim sposobem na miękką wołowinę. Oczywiście wiele zależy od jakości mięsa, ale mi wołowina zawsze kojarzyła się z twardą podeszwą.

Składniki:
Wołowina - każda część poza kopytem się nada

Marynata: ja dałem przyprawę do wołowiny, oliwę z oliwek, paprykę słodką, sos piri-piri, sos worchestershire, sos sojowy, trochę brandy (może być whisky).

Mięso kroimy na drobne kawałki, wcześniej usuwając zbędny tłuszcz i ścięgna, wrzucamy do miski i zasypujemy marynatą. Jeśli chodzi o czas marynowania to nie ma co przesadzać, czerwone mięso szybko twardnieje od soli. U mnie leżało ok 20 min potem od razu na patelnię.
Marynata nie musi być bardzo wodnita, bo całość będzie duszona w bulionie. Tak więc po wrzuceniu zamarynowanego mięsa z miski na patelnię, zalewamy je wrzącym bulionem (ja dałem wołowy), co pozwoli pozamykać pory na mięsie i je szybko zetnie (nie chodzi nam przecież o zrobienie rosołu). Dusimy pod pokrywą, sprawdzając co chwila miękkość. Ja dusiłem ok 20 min i już było miękkie i rozpadające się w ustach.













1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
Smacznego :)

3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Pyszne, ja kroję jeszcze marchewkę na grube plastry i dorzucam 10 min przed podaniem

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Placuszki twarogowe by melo15

Następny temat

Pulpety z kurczaka wersja light

WHEY premium