Mamy cukry proste, oraz wielocukry. Mamy indeks glikemiczny wysoki i niski. Po spozyciu porduktow o wysokim IG poziom insuliny szybciej podnosi sie w góre... :) uwaga moje pytanie CO Z TEGO? Ja wiem ze po cukrach prostych insulina szybciej reaguje na wysoki poziom cukru we krwi,tylko nie umiem sobie wytlumaczyc,dlaczego ? Co dokladnie sie dzieje ze wegle z ryzu nie idą w tluszcz ,a cukierki, bułki pszenne itd odkladaja sie we fałdke ?
...
Napisał(a)
Cześć. ALbo mam jakies braki w wiedzy albo w demencji starczej.
Mamy cukry proste, oraz wielocukry. Mamy indeks glikemiczny wysoki i niski. Po spozyciu porduktow o wysokim IG poziom insuliny szybciej podnosi sie w góre... :) uwaga moje pytanie CO Z TEGO? Ja wiem ze po cukrach prostych insulina szybciej reaguje na wysoki poziom cukru we krwi,tylko nie umiem sobie wytlumaczyc,dlaczego ? Co dokladnie sie dzieje ze wegle z ryzu nie idą w tluszcz ,a cukierki, bułki pszenne itd odkladaja sie we fałdke ?
Mamy cukry proste, oraz wielocukry. Mamy indeks glikemiczny wysoki i niski. Po spozyciu porduktow o wysokim IG poziom insuliny szybciej podnosi sie w góre... :) uwaga moje pytanie CO Z TEGO? Ja wiem ze po cukrach prostych insulina szybciej reaguje na wysoki poziom cukru we krwi,tylko nie umiem sobie wytlumaczyc,dlaczego ? Co dokladnie sie dzieje ze wegle z ryzu nie idą w tluszcz ,a cukierki, bułki pszenne itd odkladaja sie we fałdke ?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Witam,
do demencji starczej jeszcze Ci daleko .
Poczytaj sobie:
http://potreningu.pl/articles/4618/weglowodany-insulina-i-mozliwosc-spalania-tluszczu-zapasowego
do demencji starczej jeszcze Ci daleko .
Poczytaj sobie:
http://potreningu.pl/articles/4618/weglowodany-insulina-i-mozliwosc-spalania-tluszczu-zapasowego
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
o dzieki! No nie z tą demencją to była szydera :D I tak w pewnym stopniu czegos nowego sie dowiedzialem i w zasadzie slowo esencja z tego artykułu ,w kontekscie mojego zapytania,to przypomnienie ze insulina jest hormonem blokujacym spalanie tluszczu Jednakże widzielismy jak kształtuje się wykres całokształtu zmian metabol(katabolizm i anabolizm). Dalej jednak nie moge sobie wytlumaczyć pewnej rzeczy może wiec inaczej. Co sie dzieje gdy zjemy cukierka i poziom cukru we krwi nam wysoko podskoczy ? -VERSUS- CO sie dzieje gdy zjemy taka sama ilosc weglowodanów pochodzacych z kaszy jęczmiennej ? O to mi chodzi.. dlaczego mamy unikać słodyczy (bo przeciez tuczą) a węgle złozone są okej? Ich trawienie jest takie same,zatem co je tak rozni ? Wiesz juz o co mi chodzi?
Zmieniony przez - TomaszAZ w dniu 2016-06-05 08:05:46
Zmieniony przez - TomaszAZ w dniu 2016-06-05 08:05:46
...
Napisał(a)
Najprosciej po cukierku w wiekszej ilości bedziesz mieć duzy wyrzut insy co za tym powinno iść dostaniesz szybki ale również krótki zastrzyk energii. Natomiast po zjedzeniu tej samej ilosci wegli w postaci Kaszy, Ryzu, Warzyw, itp. najprosciej mówiąć wegle bedą stopniowo uwalniać energie dzięki czemu bedziesz mieć wiecej energii przez dluzszy czas podczas treningu :). to tak w prostocie.
...
Napisał(a)
to również wiem. Tylko bardziej mnie interesuje czemu weglowodany po cukierku insulina w magiczny sposob transportuje w "oponke" a te po ryzu,kaszy makaronie w glikogen
...
Napisał(a)
Tu nie chodzi o to że węgle z cukierka będą Ci szły w oponke a z kaszy w mięso. W oponke idzie zawsze nadwyżka kcal. Tylko że cukier prostu spowoduję Ci szybki wyrzut insuliny co za tym idzie cukier we krwi zostanie szybko zbity a organizm znów będzie się domagał energi z cukrów. Cukier działa na nasz mózg jak heroina i uzależnia. Gdy insulina zacznie spadać mózg znów zawoła o węgle i zaczniesz odczuwać głód. I tak koło się zamyka. Niech mnie ktoś poprawi jak się pomyliłem
Wczoraj byłem bystry i chciałem zmienić świat. Dziś jestem mądry, więc zmieniam siebie.
...
Napisał(a)
trafilem na takie coś też. http://www.drmichalak.pl/biochemia_regulacja_cukrow_i_tluszczow.htm wydaje mi sie ze fajne. Rzuci ktos okiem by ocenic przydatnosc?
Zmieniony przez - TomaszAZ w dniu 2016-06-05 09:59:52
Zmieniony przez - TomaszAZ w dniu 2016-06-05 09:59:52
...
Napisał(a)
TomaszAZJa wiem ze po cukrach prostych insulina szybciej reaguje na wysoki poziom cukru we krwi
Nie w każdym przypadku. Porównać możemy sobie np bułkę pszenną lub wafle ryżowe, gdzie mamy skrobię, czyli węglowodany złożone z jakimś owocem, np jabłkiem, w którym występuje nie tylko glukoza ale i fruktoza, błonnik plus inne nutraceutyki. W takiej sytuacji nie sprawdzi się to co napisałeś.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
zgadza się, nie doprecyzowałem, piszac cukry proste mialem na myśli czysto przemysłowe wytwory typu cukierek czy batonik, co do bułki to wiem ze podobno tez podbija masakrycznie cukier mimo zlozonych wegli
Polecane artykuły