Skład:
- 4 jaja
- 2 średnie marchewki
- kakao, cynamon, słodzik
jako polewa:
- 20g wpc + odrobina wody (ja miałem smak tropikalny, fajnie się skomponował)
Przygotowanie:
Marchew ścieramy na drobnym oczku na tarce, białka jaj ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Do ubitej piany dodajemy żółtka, marchew, cynamon, kakao i słodzik (ja kruszę tabsy łyżką). Miksujemy wszystko na małych obrotach, wylewamy na patelnię i na małym ogniu podpiekamy po 5-6minut z każdej strony (dobrze byłoby pod przykryciem).
W smaku przypomina trochę piernik, jest puszysty lekki i naprawdę na redukcji może być bardzo sycącą alternatywą dla jajówy
Suma składników odżywczych (przybliżona):
B 46g
W 12-15g (zależy od wielkości marchewek, ale ja nawet takich węgli nie wliczam)
T 23g
około 450kcal