SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Frytki własnej roboty

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1343

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 44 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1361
Tak jak w temacie.
Pewnego dnia naszła mnie ochota na frytki i po myśleniu i kombinowaniu, koniec końców wyszło mi coś takiego.
Obieramy ziemniaki, kroimy w słupki.
Wkładamy je do garnka z zimną wodą, garnek na kuchenkę i czekamy aż woda się zagotuje.
Kiedy tak już się stanie nasze ziemniaki odcedzamy i w miarę możliwości odsączamy z nadmiaru wody - ja po prostu wrzucam je na ręcznik papierowy.
Później posypuję je solą himalajską oraz polewam łyżeczką oleju rzepakowego (nie wiem czy wierzyć temu co jest na opakowaniu i czy aby na pewno jest on rzepakowy, ale zakładam, że tak)
Mieszam tak, aby na każdej frycie był i olej i sól.
Następnie wykładam frytki na blache wyłożoną papierem do pieczenia, która wcześniej została spryskana olejem w sprayu "PAM".
Wkładam blache do nagrzanego piekarnika do jakichś 240-260 stopni i trzymam na oko jakieś 20 minut, co jakiś czas zerkając czy już są "ciemniejsze". Bez "PAM'u" mi się przyklejały, a nie psikam jakiejś grubej warstwy, więc chyba, aż tyle tłuszczu tam nie ma.
Makro generalnie nie wychodzi jakieś strasznie złe, bo tłuszczu jest tyle co nic, jeśli na porcję 400g ziemniaków mam 8g tłuszczu to chyba tragedii nie ma.
Tylko teraz tak, wiadomo, że lepsze to niż to ścierwo z biedronki czy innego lidla, bo wiem jaki jest proces "tworzenia" tego produktu.
Zastanawiam się tylko, czy taki olej w połączeniu z wysoką temperaturą no i jakby nie patrzeć warzywem nie wywołuje jakichś negatywnych efektów,związków czy czegoś co jest nie halo dla naszego organizmu i zdrowia, bo jeżeli o smak chodzi to nie mam nic do zarzucenia, a jeśli ktoś jest na masie to zdecydowanie łatwiej wejdą mu ziemniaczki zrobione w taki sposób niż zwyczajnie ugotowane i ubite z jogurtem ;)
Proszę w miare możliwości o ocenę i poparcie swojego zdania czymś więcej niż "tak myślę".
Z góry dzięki za przeczytanie moich wypocin ;)

Headliner

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3421 Napisanych postów 8469 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 407869
Moga byc. Zrobiles zdrowe pieczone ziemniaczki. Ja robie z oliwa i przyprawami do ziemniakow. Pyszne sa, a najlepsze, gdy pieczone w skorkach. Ja bym nie dawala oleju zimnotloczonego, bo go szkoda do obróbki termicznej.

Poza tym tluszcze w diecie sa wazne, to nie tak, ze trzeba ich za wszelką cenę unikac


Zmieniony przez - deja vu w dniu 2016-06-11 18:46:47

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 444 Napisanych postów 2520 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 266183
Jak najbardziej ok. Osobiście nie jestem fanem rzepakowego i stosowałbym olej koko, ale nie zamierzam nikogo na siłę przekonywać ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Rzepakowy jest bardzo zdrowy
A najlepsze dla nas są nasze regionalne produkty
Aczkolwiek trzeba pamiętać o tym, że pieczenie ziemniaków, które mają dużo skrobii, sprzyja uwalnianiu rakotwórczego akrylamidu
Będzie go więcej jeśli pieczemy z wykorzystaniem oliwy z oliwek, mniej na oleju rzepakowym czy słonecznikowym
Podczas gotowania w wodzie akrylamidu praktycznie nie uświadczymy


Zmieniony przez - emenems w dniu 2016-06-11 19:39:31
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 44 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1361
Dzięki za odpowiedzi.

Headliner

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 44 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1361
Właśnie, jeśli najpierw je gotuje tzn. trzymam je w wodzie do momentu w którym ona zacznie wrzeć to przy późniejszym pieczeniu w piekarniku ten akrylamid jest wytwarzany w tak samo dużym stopniu czy to, że je podgotowuje na początku jakoś pomaga? Wiadomo, że tłuszczyk w diecie jest potrzebny, ale czy koniecznie z oleju rzepakowego, no nie wiem, ja tam wolę czerpać zdrowe tłuszcze z masła orzechowego,orzechów czy rybek


Zmieniony przez - domer w dniu 2016-06-12 10:55:24

Headliner

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Olej kokosowy będzie lepszy do obróbki termicznej. Poza tym, wystarczy śladowa ilość. To czy się przyklejają zależy od gatunku ziemniaka i tego czy nie były mokre.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
headliner97
Właśnie, jeśli najpierw je gotuje tzn. trzymam je w wodzie do momentu w którym ona zacznie wrzeć to przy późniejszym pieczeniu w piekarniku ten akrylamid jest wytwarzany w tak samo dużym stopniu czy to, że je podgotowuje na początku jakoś pomaga? Wiadomo, że tłuszczyk w diecie jest potrzebny, ale czy koniecznie z oleju rzepakowego, no nie wiem, ja tam wolę czerpać zdrowe tłuszcze z masła orzechowego,orzechów czy rybek



Zmieniony przez - domer w dniu 2016-06-12 10:55:24


Z tych, które wymieniłeś, to w zasadzie same wielonienasycone kwasy tłuszczowej. Brakuje nasyconych i jednonienasyconych. Proporcja mocna zaburzona.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 122 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11074
jw rzepak slaby do obrobki termicznej bo sie utlenia, tylko kokos z roslinnych. A ogolnie rzepak jest genetycznie modyfikowany takze ja bym osobiscie unikal go w ogole.
2
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta - zapotrzebowanie na białko

Następny temat

Czy taka dieta będzie ok?

WHEY premium