Nikt nie redukuje tkanki tłuszczowej po to, by potem odrobić to co udało się stracić, ale w praktyce w wielu wypadkach tak właśnie kończy się popularne odchudzanie. Już sam fakt, że tak się dzieje i że przybywa utraconych centymetrów i kilogramów – jest frustrujący. Należy jednak dodać, że oprócz sylwetkowych – istnieją także inne negatywne następstwa wynikające z gwałtownych i naprzemiennych zmian w masie ciała. Niektóre z nich są niebezpieczne dla zdrowia.
Efekt jo-jo od podszewki
Efektem jo-jo nazywany jest proces, który polega na tym, że po utracie masy ciała dochodzi do dynamicznego jej przyrostu. Efekt ten dotyczy przede wszystkim osób, które w bardzo krótkim czasie pragną poprawić estetykę sylwetki, sięgając w tym celu po rozwiązania ekstremalne, w postaci bardzo restrykcyjnych i niskokalorycznych diet. Tego typu praktyki uruchamiają w organizmie reakcje obronne, które z jednej strony sabotują czynione starania na bieżąco - podczas odchudzania, a z drugiej powodują, że kiedy proces agresywnej pracy nad sylwetką ulegnie złagodzeniu, to niemal natychmiast pojawia się potrzeba skompensowania kilogramowych braków. I takie błędne koło toczyć się może po życiorysie przez wiele lat. Tymczasem, regularne wahania masy ciała i zwiększanie procentowego udziału tkanki tłuszczowej wywierają negatywne zdrowotne konsekwencje.
Insulinooporność i cukrzyca typu 2
Wrażliwość insulinowa to bardzo ważny parametr metaboliczny, który rzutuje na ogólnie pojęte zdrowie. Jeśli owa wrażliwość jest obniżona, może to prowadzić do problemów z masą i składem ciała oraz może też zwiększać ryzyko rozwoju innych zaburzeń i chorób, w tym również – cukrzycy typu 2. Okazuje się, że już same wahania masy ciała mogą przyczyniać się do zmniejszenia wrażliwości tkanek na działanie insuliny, niezależnie od BMI i innych czynników ryzyka, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju cukrzycy. U osób mających za sobą epizody z gwałtownymi zmianami masy ciała, notuje się dość często podwyższony poziom glukozy na czczo. Podwyższona glikemia świadczy o zaburzeniu gospodarki insulinowo-glukozowej, a ta znowuż prowadzić może do łatwiejszego przybierania na wadze, co w dalszej konsekwencji będzie pogłębiać problem obniżonej wrażliwości insulinowej.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4750/efekt-jo-jo-a-zdrowie