Soki mają kilka wad - brak błonnika przede wszystkim. Nawet świeżo wyciskane nie są najlepszym wyjściem.
Błonnik pełni ważną rolę w zapobieganiu chorobom (w tym nowotworom) i jest ważny dla flory bakteryjnej jelit, a te bakterie z kolei mają wpływ na prawidłowy metabolizm (czyli również procesy budowy tkanek).
Od biedy można pić świeże soki, a błonnik czerpać z innych źródeł (kasze itp.). Ale multiwitaminy nie zastąpią świeżych roślin w żadnym razie, a jeszcze mogą zaszkodzić, bo jest zagrożenie, że niektórych składników będzie za dużo, innych za mało. W przypadku normalnego jedzenia o wiele trudniej coś przedawkować.
Tutaj masz przykład artykułu na temat suplementów (pierwszy z brzegu, a warto poszukać więcej):
http://potreningu.pl/articles/14/czy-suplementy-moga-zastapic-diete
Niemożliwe jest skuteczne zastąpienie składników odżywczych z jedzenia suplementem. W suplemencie jest kilka wyizolowanych składników, niekoniecznie w potrzebnych danej osobie proporcjach, a w jedzeniu są dziesiątki i setki towarzyszących związków chemicznych i minerałów, które wpływają na wykorzystanie składników przez organizm.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-06-19 16:47:55
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-06-19 17:05:19
Błonnik pełni ważną rolę w zapobieganiu chorobom (w tym nowotworom) i jest ważny dla flory bakteryjnej jelit, a te bakterie z kolei mają wpływ na prawidłowy metabolizm (czyli również procesy budowy tkanek).
Od biedy można pić świeże soki, a błonnik czerpać z innych źródeł (kasze itp.). Ale multiwitaminy nie zastąpią świeżych roślin w żadnym razie, a jeszcze mogą zaszkodzić, bo jest zagrożenie, że niektórych składników będzie za dużo, innych za mało. W przypadku normalnego jedzenia o wiele trudniej coś przedawkować.
Tutaj masz przykład artykułu na temat suplementów (pierwszy z brzegu, a warto poszukać więcej):
http://potreningu.pl/articles/14/czy-suplementy-moga-zastapic-diete
Niemożliwe jest skuteczne zastąpienie składników odżywczych z jedzenia suplementem. W suplemencie jest kilka wyizolowanych składników, niekoniecznie w potrzebnych danej osobie proporcjach, a w jedzeniu są dziesiątki i setki towarzyszących związków chemicznych i minerałów, które wpływają na wykorzystanie składników przez organizm.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-06-19 16:47:55
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-06-19 17:05:19
3