170,8 g B 428,0 g W 124,6 g T. O ile dobrze się orientuję taka wartość znacznie przekracza normy, a za niedługo mam w planach czystą masówkę, więc pewnie dojdzie tego błonnika trochę. Czy znacie może jakieś źródła węgli o niskim IG i niskiej zawartości błonnika?
...
Napisał(a)
Cały czas jakie dobre jakościowo węglowodany podaje się wszystko co jest pełnoziarniste od kasz do makaronów, i tu mam pewne pytanie. Przy spożyciu ok. 3500 kcal starając się dbać o dobre węglowodany dostarczam ok. 52g błonnika przy następującym rozkładzie makro:
170,8 g B 428,0 g W 124,6 g T. O ile dobrze się orientuję taka wartość znacznie przekracza normy, a za niedługo mam w planach czystą masówkę, więc pewnie dojdzie tego błonnika trochę. Czy znacie może jakieś źródła węgli o niskim IG i niskiej zawartości błonnika?
170,8 g B 428,0 g W 124,6 g T. O ile dobrze się orientuję taka wartość znacznie przekracza normy, a za niedługo mam w planach czystą masówkę, więc pewnie dojdzie tego błonnika trochę. Czy znacie może jakieś źródła węgli o niskim IG i niskiej zawartości błonnika?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
To jest trochę sprzeczność - niska zawartość błonnika i niskie IG, dlatego że to właśnie błonnik spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów. Oczyszczone węglowodany zawsze wchłaniają się szybciej.
Możesz część węglowodanów zastąpić owocami typu "sama woda" - mają mało błonnika; część produktów pełnoziarnistych produktami oczyszczonymi (ulokować je okołotreningowo lub łączyć z innymi produktami o niskim IG i spowalniającymi wchłanianie, tzn. np. biały ryż z surowymi warzywami będzie miał niższe IG, niż sam biały ryż).
Nie tylko IG się liczy, ale całościowy ładunek glikemiczny posiłku, więc jeśli mądrze rozłożysz produkty o wyższym IG , to Ci w żaden sposób nie zaszkodzą.
http://potreningu.pl/articles/3979/wszystko-co-wiesz-o-indeksie-glikemicznym-jest-nieprawda/page/1
Część kalorii możesz dobić tłuszczem. Wtedy nie będzie konieczności dalszego zwiększania ilości błonnika.
Na masie ważniejsze jest, by nie było zbyt wielkiej nadwyżki kalorycznej i śmieciowych produktów , a indeks glikemiczny tego, co się zje to sprawa drugorzędna.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-06-19 18:30:30
Możesz część węglowodanów zastąpić owocami typu "sama woda" - mają mało błonnika; część produktów pełnoziarnistych produktami oczyszczonymi (ulokować je okołotreningowo lub łączyć z innymi produktami o niskim IG i spowalniającymi wchłanianie, tzn. np. biały ryż z surowymi warzywami będzie miał niższe IG, niż sam biały ryż).
Nie tylko IG się liczy, ale całościowy ładunek glikemiczny posiłku, więc jeśli mądrze rozłożysz produkty o wyższym IG , to Ci w żaden sposób nie zaszkodzą.
http://potreningu.pl/articles/3979/wszystko-co-wiesz-o-indeksie-glikemicznym-jest-nieprawda/page/1
Część kalorii możesz dobić tłuszczem. Wtedy nie będzie konieczności dalszego zwiększania ilości błonnika.
Na masie ważniejsze jest, by nie było zbyt wielkiej nadwyżki kalorycznej i śmieciowych produktów , a indeks glikemiczny tego, co się zje to sprawa drugorzędna.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-06-19 18:30:30
Polecane artykuły