Składniki:
Masa:
Mleko 1litr
300g suchej kaszy jaglanej
15ml tahini
40g masła orzechowego
Coś do posłodzenia np syrop klonowy jeśli ktoś lubi
Spód:
200g daktyli
30g wiórków kokosowych
150g płatków owsianych
50g słonecznika
Góra:
Galaretka
Truskawki
Wykonanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Mleko zagotowujemy, dodajemy opłukaną kaszę jaglaną i gotujemy aż rozpadnie się kasza (około 30 minut) następnie dodajemy tahini i masło orzechowe, ewentualny syrop, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Podczas gotowania się kaszy polecam zblendować odsączone daktyle z płatkami owsianymi, wiórkami i słonecznikiem. Następnie mokrymi dłońmi na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lepić z powstałej mamy dno, następnie wstawić do lodówki. Rozrabiamy galaretkę z podanej na opakowaniu instrukcji. Gdy kasza wystygnie blendujemy ją na gładką masę, wylewamy na zrobiony wcześniej spód i układamy na górze truskawki a na nie wylewamy ostudzoną galaretkę. Wstawiamy do lodówki na noc :)