Odnośnie makro przed i po . Dlaczego w tabeli wyskakuja takie właściowsci ( dzis do kanapek robiłem gotowana szynke wieprzowa i zgłupiałem co wybrać )
Odkroiłem sobie kawałek surowej szynki 140g i takie wartosci pokazuje w tabeli a po ugotowaniu ten kawałek zmalał do 80 g ale jego makro tez całkowicie się zmieniło . Wiec skad taka różnica i co wpisac w tabelet bo jest to spora różnica a niby mieso to samo .
A zawsze kazdy mówił ze makro po obróbce się nie zmiania ze tylko waga spada w przypadku mies bo wode traca a w przypadku kasz i makaronow waga wzrasta bo łapią wode.
Z piersią kurczaka juz nie ma takich wyskoków i różnic ( makro wiele się nie zmienia w stosunku do spadku wagi)
Odnośnie boczku tez jest strasznmy kosmos jesli chodzi o makro - dlaczego białka przybywa az dwukrotnie ?? tłuszcze się wytapiaja stad zapewne taka ich
redukcja a co za tym idzie kcal tez spadaja, wiec jesli ktoś wpisze przed obróbka to dzienne zapotrzebowanie makro całkowicie sie popierniczy
Odnośnie udka z kurczaka jak liczycie???? wpisujecie w tabele wage całego udka a potem po zjedzeniu odejmujecie wage kości i skór które odłożycie?? czy w całosci ( ja osobiscie odliczam kosci po zjedzeniu i dopiero podaje makro ) - robie prawidłowo ?? Czy jednak w tabelach makro juz uwzgledniaja odjecie kosci itp
No to jak to w końcu jest?? czy to sa błedy na styronie i w tabelach ??
Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2016-06-28 09:32:20