SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ważyć przed czy po obróbce do dziennika

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2594

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 158 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4917
Witam.

Mam szybkie pytanie, czy jedzenie ważyć przed czy po obróbce cieplnej żeby potem wpisać do dziennika, np schab 100gram po usmażeniu ma 70 gram. Wydaje mi się, że po. ale gdzieś coś czytałem kiedyś i ciagle mi chodzi po głowie.

Bóg zesłał mnie na Ziemię by siać zamęt i zniszczenie.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3421 Napisanych postów 8469 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 407869
Wszystko ważymy przed obróbką

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 2221 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 260326
Zawsze się waży surowe produkty, przed obróbką.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294221
można ważyć po ( ja tak robię bo nie gotuje tylko dla siebie ) ale trzeba wiedzieć ile produkt traci wody np ale to dużo zachodu :D


Zmieniony przez - popuri w dniu 2016-06-27 13:47:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Zawsze przed
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 158 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4917
popuri
można ważyć po ( ja tak robię bo nie gotuje tylko dla siebie ) ale trzeba wiedzieć ile produkt traci wody np ale to dużo zachodu :D





Zmieniony przez - popuri w dniu 2016-06-27 13:47:34



hm pytanie głównie mięsa dotyczyło, bo ono zawsze traci, no właśnie trzeba liczyć patrzeć itd, ale to by już tłumaczyło dlaczego na redukcji idę siłą w górę bo ustawione mam 190 gram B, ale ważę po, czyli na 200gram polędwiczki jem jakieś 260 w rzeczywistości czyli zamiast 190 gram białka dziennie wcinam pewnie z 230 :) Utnę wstępnie na białko na jakieś 150g dziennie i będę dalej ważyć po i powinienem się zbliżyć do właściwego poziomu :) nie zawsze mam możliwość ważyć przed obróbką, po drugie jak wrzucam mięso do piekarnika to najczęściej na 3 dni :)

Zmieniony przez - Sliwa85 w dniu 2016-06-27 15:35:39

Zmieniony przez - Sliwa85 w dniu 2016-06-27 15:37:35

Bóg zesłał mnie na Ziemię by siać zamęt i zniszczenie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33023 Napisanych postów 23130 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 277969
Odnośnie makro przed i po . Dlaczego w tabeli wyskakuja takie właściowsci ( dzis do kanapek robiłem gotowana szynke wieprzowa i zgłupiałem co wybrać )

Odkroiłem sobie kawałek surowej szynki 140g i takie wartosci pokazuje w tabeli a po ugotowaniu ten kawałek zmalał do 80 g ale jego makro tez całkowicie się zmieniło . Wiec skad taka różnica i co wpisac w tabelet bo jest to spora różnica a niby mieso to samo .
A zawsze kazdy mówił ze makro po obróbce się nie zmiania ze tylko waga spada w przypadku mies bo wode traca a w przypadku kasz i makaronow waga wzrasta bo łapią wode.


Z piersią kurczaka juz nie ma takich wyskoków i różnic ( makro wiele się nie zmienia w stosunku do spadku wagi)


Odnośnie boczku tez jest strasznmy kosmos jesli chodzi o makro - dlaczego białka przybywa az dwukrotnie ?? tłuszcze się wytapiaja stad zapewne taka ich redukcja a co za tym idzie kcal tez spadaja, wiec jesli ktoś wpisze przed obróbka to dzienne zapotrzebowanie makro całkowicie sie popierniczy

Odnośnie udka z kurczaka jak liczycie???? wpisujecie w tabele wage całego udka a potem po zjedzeniu odejmujecie wage kości i skór które odłożycie?? czy w całosci ( ja osobiscie odliczam kosci po zjedzeniu i dopiero podaje makro ) - robie prawidłowo ?? Czy jednak w tabelach makro juz uwzgledniaja odjecie kosci itp


No to jak to w końcu jest?? czy to sa błedy na styronie i w tabelach ??






Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2016-06-28 09:32:20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 102 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1244
Dobre pytanie, już od jakiegoś czasu sam się nad tym zastanawiałem bo też to zauważyłem i również jestem ciekaw o co z tym chodzi.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Ważysz przed obróbką, jeśli na patelnię/ do garnka dałeś 100g mięsa, to nadal po ugotowaniu (mając 80g obecnie) posiada tyle samo białka.
Jesli chodzi o udo, ja przyjmuję około 150g mięsa z uda (i nie liczę skóry i kości). Średnie udko ma około 150g mięcha.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Stimerex hardcore hitech + bcaa

Następny temat

ile kalorii ma schab gotowany?

WHEY premium