SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Prawda czy mit o ryżu?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1062

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
Cześć, gdzies słyszałem taka rzecz,ze jezeli ugotuje sie ryz na wieczor i zje sie go nastepnego dnia,to w skutek dlugiego przechowywania cos z nim sie dzieje niedobrego - w sensie lapie jakies antyodzywcze substancje,czy nawet toksyczne. Prawda czy sciema?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Pierwsze słyszę. Ja często tak robię i jadam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 213 Napisanych postów 1557 Wiek 26 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 24901
U mnie stoi do 4 dni max po ugotowaniu. Oczywiście w lodówce. Słyszałem o tym ze nie moze stać w temperaturze pokojowej za długo ale w lodówce jak najbardziej :).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68447
W skrobiowych produktach (ryż, ziemniaki, makaron, jakieś ziarna, kasze) po ugotowaniu i wystudzeniu powstaje skrobia oporna - był jakiś art o tym. Żołądek jej nie trawi, ale jest pożywką dla bakterii jelitowych. Taki ryż jest mniej kaloryczny, niż ciepły , świeży, ale po zjedzeniu można być po prostu głodnym, a przy wrażliwym układzie pokarmowym - mieć nieciekawe objawy, kiedy nie w pełni strawiony posiłek "przelatuje" sobie przez brzuch... Może stąd domysły o substancjach antyodżywczych. Nie ma ich, ale ta skrobia oporna działa jak np. duża ilość błonnika.
Chcąc pozbyć się skrobi opornej, wystarczy porządnie podgrzać zimny ryż czy inny skrobiowy produkt.
Pozdrawiam.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68447
A poza tym wszystkie produkty ugotowane i trzymane w cieple zaczynają się rozkładać :D. Ziemniaki na drugi dzień mają więcej azotynów... Nie są to jakieś zabójcze ilości, ale jest więcej toksyn, niż w świeżym jedzeniu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
okej dziekuje
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wzrost u kobiety

Następny temat

Do jakiej wagi redukować?

WHEY premium