...
Napisał(a)
Cześć, gdzies słyszałem taka rzecz,ze jezeli ugotuje sie ryz na wieczor i zje sie go nastepnego dnia,to w skutek dlugiego przechowywania cos z nim sie dzieje niedobrego - w sensie lapie jakies antyodzywcze substancje,czy nawet toksyczne. Prawda czy sciema?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Pierwsze słyszę. Ja często tak robię i jadam.
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
U mnie stoi do 4 dni max po ugotowaniu. Oczywiście w lodówce. Słyszałem o tym ze nie moze stać w temperaturze pokojowej za długo ale w lodówce jak najbardziej :).
...
Napisał(a)
W skrobiowych produktach (ryż, ziemniaki, makaron, jakieś ziarna, kasze) po ugotowaniu i wystudzeniu powstaje skrobia oporna - był jakiś art o tym. Żołądek jej nie trawi, ale jest pożywką dla bakterii jelitowych. Taki ryż jest mniej kaloryczny, niż ciepły , świeży, ale po zjedzeniu można być po prostu głodnym, a przy wrażliwym układzie pokarmowym - mieć nieciekawe objawy, kiedy nie w pełni strawiony posiłek "przelatuje" sobie przez brzuch... Może stąd domysły o substancjach antyodżywczych. Nie ma ich, ale ta skrobia oporna działa jak np. duża ilość błonnika.
Chcąc pozbyć się skrobi opornej, wystarczy porządnie podgrzać zimny ryż czy inny skrobiowy produkt.
Pozdrawiam.
Chcąc pozbyć się skrobi opornej, wystarczy porządnie podgrzać zimny ryż czy inny skrobiowy produkt.
Pozdrawiam.
1
...
Napisał(a)
A poza tym wszystkie produkty ugotowane i trzymane w cieple zaczynają się rozkładać :D. Ziemniaki na drugi dzień mają więcej azotynów... Nie są to jakieś zabójcze ilości, ale jest więcej toksyn, niż w świeżym jedzeniu.
Polecane artykuły