...
Napisał(a)
szybkie pytanie, trzeba namoczyć ją 12 godzin, według instrukcji na opakowaniu, a potem trzeba wyciągnąć ją z wody przed gotowaniem, czy może ona leżeć sobie dłużej w wodze przed ugotowaniem?
1
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać , może pomyliło Ci się z ciecierzycą?
2
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html
...
Napisał(a)
Jak napisała Malinowa, soczewicy nie trzeba namaczać, a nawet powiedziałabym, że zielona po namoczeniu gorzej smakuje, niż bez niego. Wystarczy przelać na sitku zimną wodą z kranu i ewentualnie zostawić w wodzie na kilka minut do napęcznienia.
Grube strączki (ciecierzyca, fasola), trzeba namaczać , a co do wody, to są dwie szkoły - można gotować w wodzie, w której się moczyły lub ją wylać i nalać świeżej. Druga opcja jest polecana osobom, które mają wrażliwy przewód pokarmowy lub jakieś choroby.
Ja gotuję zazwyczaj w wodzie z moczenia (np. fasolę na zupę), bo uważam, że wylanie tej wody powoduje zmianę smaku potrawy na gorszy. Tylko trzeba pamiętać, żeby tej wody było dużo nad nasionami, bo jeśli będzie za mało, może skisnąć i wtedy oczywiście nie nadawałaby się do niczego.
Grube strączki (ciecierzyca, fasola), trzeba namaczać , a co do wody, to są dwie szkoły - można gotować w wodzie, w której się moczyły lub ją wylać i nalać świeżej. Druga opcja jest polecana osobom, które mają wrażliwy przewód pokarmowy lub jakieś choroby.
Ja gotuję zazwyczaj w wodzie z moczenia (np. fasolę na zupę), bo uważam, że wylanie tej wody powoduje zmianę smaku potrawy na gorszy. Tylko trzeba pamiętać, żeby tej wody było dużo nad nasionami, bo jeśli będzie za mało, może skisnąć i wtedy oczywiście nie nadawałaby się do niczego.
2
...
Napisał(a)
oczywiście chodziło o ciecierzycę :D dobrze, że czuwacie, dzięki w takim razie. I nic nie stoi na przeszkodzie że powiedzmy poleży w wodzie więcej niż 12 godzin przed gotowaniem?
...
Napisał(a)
Ja kiedyś moczyłam ciecierzycę 3 dni, ale co dzień wymieniałam wodę na świeżą - po ugotowaniu była bardzo dobra.
Tak do 24 godzin raczej nie powinno się nic dziać , ale teraz są ciepłe dni i trzeba zwrócić uwagę, żeby ta woda się nie psuła i w razie czego ją wymienić.
Tak do 24 godzin raczej nie powinno się nic dziać , ale teraz są ciepłe dni i trzeba zwrócić uwagę, żeby ta woda się nie psuła i w razie czego ją wymienić.
Poprzedni temat
!!Sałatka z salami i suszonymi pomidorami!!
Następny temat
Czy posiadacie thermomixa?? jesli tak to czy warto kupic?
Polecane artykuły