SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Soczewica

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 860

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 96 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 19016
szybkie pytanie, trzeba namoczyć ją 12 godzin, według instrukcji na opakowaniu, a potem trzeba wyciągnąć ją z wody przed gotowaniem, czy może ona leżeć sobie dłużej w wodze przed ugotowaniem?
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać , może pomyliło Ci się z ciecierzycą?
2

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68520
Jak napisała Malinowa, soczewicy nie trzeba namaczać, a nawet powiedziałabym, że zielona po namoczeniu gorzej smakuje, niż bez niego. Wystarczy przelać na sitku zimną wodą z kranu i ewentualnie zostawić w wodzie na kilka minut do napęcznienia.

Grube strączki (ciecierzyca, fasola), trzeba namaczać , a co do wody, to są dwie szkoły - można gotować w wodzie, w której się moczyły lub ją wylać i nalać świeżej. Druga opcja jest polecana osobom, które mają wrażliwy przewód pokarmowy lub jakieś choroby.

Ja gotuję zazwyczaj w wodzie z moczenia (np. fasolę na zupę), bo uważam, że wylanie tej wody powoduje zmianę smaku potrawy na gorszy. Tylko trzeba pamiętać, żeby tej wody było dużo nad nasionami, bo jeśli będzie za mało, może skisnąć i wtedy oczywiście nie nadawałaby się do niczego.
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 96 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 19016
oczywiście chodziło o ciecierzycę :D dobrze, że czuwacie, dzięki w takim razie. I nic nie stoi na przeszkodzie że powiedzmy poleży w wodzie więcej niż 12 godzin przed gotowaniem?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68520
Ja kiedyś moczyłam ciecierzycę 3 dni, ale co dzień wymieniałam wodę na świeżą - po ugotowaniu była bardzo dobra.
Tak do 24 godzin raczej nie powinno się nic dziać , ale teraz są ciepłe dni i trzeba zwrócić uwagę, żeby ta woda się nie psuła i w razie czego ją wymienić.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

!!Sałatka z salami i suszonymi pomidorami!!

Następny temat

Czy posiadacie thermomixa?? jesli tak to czy warto kupic?

WHEY premium