Szacuny
33138
Napisanych postów
23214
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278163
Witam, zazwsze jak jem owsianke to tylko z górskich ekstra kupiec ., zalewam tylko ciepłym mlekiem i jem ( nie gorącym, nie gotuje nie mocze itp) Czytałęm kiedyś ze sa to najlepsze płątki i duzo lepsze niz błyskawiczne bo maja najwiecej wartosci itp.
Istatnio jednak poczytałem ze górskie ekstra powinno sie poddac obróbce aby pozbyć się wartosci ANTY odżywczych i jakichś kwasó ( nazwy nie pamietam) to jak jest z tymi płatkami?? czy jedzenie surowych na zimno lub z lekko ciepłym mlekiem to zły pomysł??
Szacuny
7
Napisanych postów
105
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1086
Jest to produkt bardzo bogaty w błonnik, dodatkowo mocno wchłaniający wodę z przewodu pokarmowego przez swoją suchą strukturę. Poleca się ich namaczanie przynajmniej na 5-10 min przed spożyciem w gorącej lub zimnej wodzie lub krótkie przegotowanie, aby nie wchłaniały tak dużej ilości płynów z układu pokarmowego. Zapobiegnie to miejscowym blokadom w jelitach, spowodowanych pęcznieniem płatków, które mogą doprowadzić do wzdęć lub odczucia dyskomfortu i miejscowego bólu.
W przypadku spożycia suchych płatków, zaleca się wypicie większej ilości płynów do takiego posiłku.
..:: SiŁa popŁynIE z krWIą a maSA razeM z niĄ ::..