SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Najbezpieczniejszy słodzik: D-tagatoza

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1185

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Bezkaloryczne i niskokaloryczne zamienniki cukru cieszą się dziś niebywałą popularnością, zwłaszcza wśród osób dbających o sylwetkę, odchudzających się. Niestety wiele z dostępnych na rynku substancji budzi kontrowersje, choćby ze względu na spekulacje dotyczące ich wpływu na zdrowie i mechanizmy kontroli łaknienia. Słodzikami, które wydają się być pozbawione tego typu nadbagażu wątpliwości są stewiozydy i… D-tagatoza. Zwłaszcza ta druga substancja wydaje się być warta tego by poświecić jej chwilę uwagi.


D-tagatoza od podszewki

D-tagatoza jest substancją, o której ciągle pisze i mówi się niewiele, pomimo iż w sklepach są już dostępne preparaty słodzące zawierające ją w składzie. Związek ten jest monosacharydem, który budową wyraźnie przypomina fruktozę, w przeciwieństwie do niej jednak charakteryzuje się stosunkowo niską wartością energetyczną wynoszącą ledwie 1,5kcal / g (dla przypomnienia fruktoza, jak i sacharoza oraz glukoza dostarczają 4kcal / g). D-tagatoza, pomimo iż jest wyraźnie mniej kaloryczna od innych cukrów prostych, charakteryzuje się wysoką słodkością co w efekcie sprawia, iż okazuje się niezwykle interesującą substancją słodzącą.


D-tagatoza – unikalne walory użytkowe

Wart odnotowania jest fakt, iż D-tagatoza charakteryzuje się dużą odpornością na działanie wysokiej temperatury. Dzięki temu można z jej udziałem smażyć i piec rozmaite potrawy (jak omlety, ciasta). Dodatkowo cukier ten znakomicie rozpuszcza się w wodzie i innych płynach, co także sprawia, że jest dość praktyczny.  Szczególne znaczenie ma jednak smak D-tagatozy. Bazując na opiniach osób testujących i stosujących ten słodzik można śmiało powiedzieć, iż smakuje on zdecydowanie lepiej niż popularne ostatnio środki oparte na stewiozydach. W przeciwieństwie do polioli takich jak ksylitol, mannitol czy maltitol, tagatoza nie powoduje zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego. W odróżnieniu od aspartamu, sukralozy, acesulfamu potasu, cyklaminianów i scharynianów D-tagatoza jest substancją pochodzenia naturalnego, a z jej stosowaniem póki co nie wiążą się żadne kontrowersje zdrowotne (czego nie można powiedzieć o wymienionych przed chwilą słodzikach).


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4825/najbezpieczniejszy--slodzik-d-tagatoza 
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9970 Napisanych postów 5630 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18384
nie spotkała się jeszcze z tym
osobiście używam najczęściej stevii
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Owsianka z czym jeść

Następny temat

Ciasteczka kokosowe by MissInvincible

WHEY premium