Składniki:
- 0,5 kg dyni
- 2 duże jajka
- 100 g orzechów nerkowca
- 30 g siemienia lnianego
- dużo cynamonu
- 30 g suszonych daktyli
Przygotowanie:
1. Dynię obieramy, kroimy w kosteczkę i pieczemy w temp. 170 stopni aż zmięknie.
2. Daktyle zalewamy wrzątkiem i na chwile pozostawiamy pod przykryciem żeby zmiękły. Orzechy i siemię prażymy na suchej patelni, a następnie wrzucamy do miksera i mielimy na sypko.
3. Dodajemy jaja, upieczoną dynię, cynamon, daktyle i miksujemy wszystkie składniki na gładką masę.
4. Następnie nakładamy do silikonowych foremek od muffinów i pieczemy około 30-35 min w temp. 175s topni.
5. Z tej ilości wyszło mi 8 małych foremek z dnem o średnicy 3 cm.
* Muffinki wyjmujemy z foremek dopiero jak wystygną!
* Część orzechów możemy pozostawić niezmieloną i drobno posiekane dodać do masy
Wartości: 1 muffin
140 kcal
B: 6
T: 8
W: 11
SMACZNEGO :)
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html