Kanarek jak już zabrnąłeś w tą biochemię, to oczywiście masz tutaj sporo racji. Chciałem jednak trochę to uzupełnić odnośnie przekształcania węglowdanów w tkankę tłuszczową.
1. Tworzenie kwasów tłuszczowych z glukozy (tak jak pisałeś) nie jest takie proste. Generalnie istnieje taka możliwość ale jest to bardzo utrudnione. Spróbuje to trochę nakreślic z punktu widzenia biochemicznego:
- Jak wiadomo końcowym produktem glikolizy (utleniania glukozy) jest kwas pirogronowy, który w normalnych warunkach ulega przemianie do Acetylo-CoA Dopiero z tego zwiazku moga byc wytwarzane kwasy tłuszczowe. Niestety nie jest to reakcja prosta. Aby Acetylo Co-A mógł być użyty do rpodukcji kwasów tłuszczowych musi sie wydostać poza mitochondrium. Tymczasem błona mitochondrialna jest dla niego nieprzepuszczalna. Zeby przebrnąć przez tą przeszkodę musi połączyc się z kwasem szczawiooctowym i wytworzyc cytrynian. Dopiero ten zwiazek moze wydostać sie na zewnątrz. Ale to dopiero połowa drogi. Dalej Acetylko-Co-A musi sie uwolnić od "cytynianu" i musi zajsć reakcja rozbicia cytrynianu do kwasu szczawiooctowego i Acetylko-Co-A. Wówczas moze dopiero zajść synteza kwasów tłuszczowych. Ale jak sie okazuje możliwości rozbicia cytrynianu są bardzo ograniczone, gdyż procesem tym steruje enzym - liaza cytrynianowa - którego aktywność u człowieka jest bardzo mała, więc marne szanse również na wytwarzanie kwasów tłuszczowych. Praktycznie ten enzym nie istnieje. To jeden tylko z enzymów. Całość nadzoruje jeszcze enzym jabłczanowy, ale już nie będę tego opisywał. Generalnie mała aktywnosć tych enzymów utrudnia tworzenie kwasów tłuszczowych z glukozy. Zatem tego nie musimy sie obawiać. U osób otyłych (najbardziej podatnych) jedynie 3% glukozy może byc wykorzystane na potrzeby syntezy kwasów tłuszczowych, a u normalnych ludzi ok.1-1,5%.
Problem węglowdanów polega więc na czymś zupełnie innym.
W wyniku nasilonej lipolizy (rozpadu TG w tkance tłuszczowej) kwasy tłuszczowe wydostawają sie poza komórki. Teraz tylko istotne jest żeby dostały sie do miejsc spalania a nie wróciły spowrotem. I tutaj ważna rolę pełnia właśnie węglowodany. Przy zbyt duzej ilosci węglowdanów, cukry ulegaja przemianie do adlehydu 3 fosfoglicerynowego i mogą spowrotem połączyc sie kwasami tłuszczowymi i wytworzyc TG. W normalnych warunkach ok 20% kwasów tłuszczowych jest spowrotem syntetyzowana do TG. proces ten zależy jeszcze od innych czynników jak:
- wielkości przepływu krwi - im wolniejszy tym mniej kwasów tłuszczowych jest zabieranych przez krew
- stężenia albumin -
białka transportują kwasy tłuszczowe. jeżeli jest zbyt niskie ich steżenie, nie ma transporterów do kwasów tłuszczowych.
Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze cały aspekt aktywowania syntezy tłuszczów przez insulinę, ale juz tego omawiac nie bedziemy
szukala