SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Patison w kuchni

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 722

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Patison jest warzywem z rodziny dyniowatych, pochodzącym z Ameryki Północnej. Już Indianie z Jukatanu i Aztekowie uprawiali patisona jako warzywo. Za sprawą Hiszpanów i ich geograficznych odkryć, patison dotarł do Europy. Początkowo traktowano go wyłącznie jako roślinę ozdobną. Świetnie sprawdzi się jednak również jako smaczny i zdrowy dodatek potraw.


Patiosony doceniane są przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej oraz francuskiej. W Polsce warzywo to nie jest zbyt popularne. Chociaż dziś coraz częściej możemy spotkać go w sklepach na działach z warzywami.


Ze względu na swój wyjątkowy kształt, przypominający nieco gwiazdę lub pojazd kosmiczny, traktowany był na początku jedynie jako roślina ozdobna. Owoce patisona są lekko spłaszczone, okrągłe o delikatnie ząbkowanych brzegach. W zależności od odmiany wielkością mogą dochodzić do  6–7 cm lub nawet dorównywać dużym talerzom.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4877/patison-w-kuchni 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weekendowe konkursy z kuchnią SFD-sierpień 2016

Następny temat

Omlet

WHEY premium