Patison jest warzywem z rodziny dyniowatych, pochodzącym z Ameryki Północnej. Już Indianie z Jukatanu i Aztekowie uprawiali patisona jako warzywo. Za sprawą Hiszpanów i ich geograficznych odkryć, patison dotarł do Europy. Początkowo traktowano go wyłącznie jako roślinę ozdobną. Świetnie sprawdzi się jednak również jako smaczny i zdrowy dodatek potraw.
Patiosony doceniane są przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej oraz francuskiej. W Polsce warzywo to nie jest zbyt popularne. Chociaż dziś coraz częściej możemy spotkać go w sklepach na działach z warzywami.
Ze względu na swój wyjątkowy kształt, przypominający nieco gwiazdę lub pojazd kosmiczny, traktowany był na początku jedynie jako roślina ozdobna. Owoce patisona są lekko spłaszczone, okrągłe o delikatnie ząbkowanych brzegach. W zależności od odmiany wielkością mogą dochodzić do 6–7 cm lub nawet dorównywać dużym talerzom.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4877/patison-w-kuchni