Mięso w diecie aktywnych osób zajmuje szczególne miejsce. I jak wiadomo niekoniecznie musi to być gotowana pierś z kurczaka z ryżem i brokułami. Co warto wziąć pod uwagę wprowadzając nowe pomysły na potrawy mięsne, aby były one nie tylko smaczne, ale również wartościowe pod względem odżywczym?
Po pierwsze: wybór rodzaju mięsa
Dość powszechne jest przekonanie, że najlepszym i jedynym słusznym wyborem dla osób aktywnych jest drób, a w szczególności filety z kurczaka. Tymczasem nic nie stoi na przeszkodzie, aby uwzględnić w codziennym menu również inne elementy tuszy drobiowej (np. udka), a także wieprzowinę, wołowinę i inne. Wszystko zależy od naszych preferencji kulinarnych, jak również ustalonego bilansu kalorycznego. Pamiętać należy, aby zachować szczególną uwagę co do jakości wybieranych mięs – wszelkie podejrzanie wyglądające i „pachnące” fragmenty lepiej jest sobie odpuścić. Niezbyt optymalnym rozwiązaniem będą mięsa mielone garmażeryjne – często zawierają dodatki sporych ilości soli, skrobi czy konserwantów. Lepiej zmielić mięso samodzielnie w domu lub poprosić obsługę sklepu o zmielenie konkretnego kawałka.
Po drugie: wybór metody obróbki termicznej
Gotowanie i gotowanie na parze to najbardziej pożądanie metody obróbki mięs – szczególne dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować inne metody obróbki termicznej, takiej jak choćby pieczenie, grillowanie, duszenie, krótkotrwałe smażenie. Pamiętać przy tym należy, aby niepotrzebnie nie przedłużać pieczenia, grillowania czy smażenia – powstające zwęglone lub mocno przypieczone fragmenty są niezdrowe (wręcz toksyczne), ciężkostrawne i drażniące dla przewodu pokarmowego. Do obróbki termicznej tego typu często używamy tłuszczu – starannie należy wybrać jego rodzaj. Najlepiej do tego nadają się: olej kokosowy, rzepakowy, oliwa, smalec oraz masło klarowane. Niewskazane są natomiast: olej słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron czy też lniany, który w zasadzie w ogóle nie nadaje się do obróbki termicznej.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4882/potrawy-miesne---praktyczne-wskazowki