SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Potrawy mięsne – praktyczne wskazówki

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1353

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Mięso w diecie aktywnych osób zajmuje szczególne miejsce. I jak wiadomo niekoniecznie musi to być gotowana pierś z kurczaka z ryżem i brokułami. Co warto wziąć pod uwagę wprowadzając nowe pomysły na potrawy mięsne, aby były one nie tylko smaczne, ale również wartościowe pod względem odżywczym?


Po pierwsze: wybór rodzaju mięsa

Dość powszechne jest przekonanie, że najlepszym i jedynym słusznym wyborem dla osób aktywnych jest drób, a w szczególności filety z kurczaka. Tymczasem nic nie stoi na przeszkodzie, aby uwzględnić w codziennym menu również inne elementy tuszy drobiowej (np. udka), a także  wieprzowinę, wołowinę i inne. Wszystko zależy od naszych preferencji kulinarnych, jak również ustalonego bilansu kalorycznego. Pamiętać należy, aby zachować szczególną uwagę co do jakości wybieranych mięs – wszelkie podejrzanie wyglądające i „pachnące” fragmenty lepiej jest sobie odpuścić. Niezbyt optymalnym rozwiązaniem będą mięsa mielone garmażeryjne – często zawierają dodatki sporych ilości soli, skrobi czy konserwantów. Lepiej zmielić mięso samodzielnie w domu lub poprosić obsługę sklepu o zmielenie konkretnego kawałka.


Po drugie: wybór metody obróbki termicznej

Gotowanie i gotowanie na parze to najbardziej pożądanie metody obróbki mięs – szczególne dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować inne metody obróbki termicznej, takiej jak choćby pieczenie, grillowanie, duszenie, krótkotrwałe smażenie. Pamiętać przy tym należy, aby niepotrzebnie nie przedłużać pieczenia, grillowania czy smażenia – powstające zwęglone lub mocno przypieczone fragmenty są niezdrowe (wręcz toksyczne), ciężkostrawne i drażniące dla przewodu pokarmowego. Do obróbki termicznej tego typu często używamy tłuszczu – starannie należy wybrać jego rodzaj. Najlepiej do tego nadają się: olej kokosowy, rzepakowy, oliwa, smalec oraz masło klarowane. Niewskazane są natomiast: olej słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron czy też lniany, który w zasadzie w ogóle nie nadaje się do obróbki termicznej.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4882/potrawy-miesne---praktyczne-wskazowki 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 32 Wiek 52 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 78
Sam w ostatnim czasie staram sie jeść takie mało kaloryczne potrawy. Akurat jestem na etapie odchudzania się. Ze swojej strony polecam potrawy z piersią indyka ponieważ pierś indyka jest chuda oraz jednocześnie smaczna. Tutaj jest dobry przepis na obiadek: https://www.przepisy.pl/przepis/piersi-z-indyka - Są to piersi indyka przekładane serem oraz szynka. Wszystko wygląda dość ekskluzywnie ale przygotowanie jest bardzo proste i nie powinno stanowić problemu nawet dla osób, ktore nie czują się dobrze w kuchni.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Baton owsiany w 5 min

Następny temat

Omlet LOWCARB a'la pizza by kowallosu

WHEY premium