Szacuny
20
Napisanych postów
734
Wiek
27 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
41953
1. Czym najczęściej przyprawiacie kurczaka/indyka?
2. Jecie kurczaka/indyka w panierce czy bez? Jak jest lepiej (oczywiście mówię tu o zdrowych panierkach) czy to bez różnicy czy zjem w zdrowej panierce czy bez?
Zmieniony przez - BlueberryGirl w dniu 2016-08-12 14:46:03
Szacuny
5995
Napisanych postów
10060
Wiek
32 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
214361
1. Mój standardowy zestaw : sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek, dowolne zioła
2. Ja jem bez panierki, smażony, pieczony, duszony... Jak masz ochotę w panierce to możesz jesć. Np. w panierce z jajka i płatków owsianych. Jest też taka fajna wersja gdzie obtaczasz piers w jogurcie i tartym parmezanie i wrzucasz do piekarnika - pyszne wychodzi.
Zmieniony przez - missInvincible w dniu 2016-08-12 14:55:34
Szacuny
2447
Napisanych postów
2779
Wiek
54 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
252680
Ja np. piersi kurczaka marynuję - sos sojowy, papryka, czosnek, dowolne zioła i ... mąka ryżowa. Po usmażeniu nie wychodzi suche. Można też marynowac bez mąki ryżowej, a obtoczyc w mace tuz przed smażeniem.
Całego kurczaka nacieram mieszanką z soli, pieprzu, papryki, czosnku, majeranku i hyzopu.Warto także dodac odrobinę cukru, ksylitolu lub miodu. Na noc do lodówki i rano pieczenie.
Szacuny
72
Napisanych postów
258
Wiek
36 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
4920
Najczęściej pieprz,oregano,bazylia, czosnek niedzwiedzi, pieprz cayenne, papryka ostra lub gotowce do kurczaka po węgiersku, staropolsku. Jeśli chodzi o panierkę to robię raz za czas w jajku i np. mące kukurydzianej lub gryczanej.
Szacuny
3
Napisanych postów
29
Wiek
2 lata
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
2240
kurczaka marynuję - oliwa + przyprawy (biorę albo jakieś do mięsa bez soli i glutamatu, gdzie są same zioła i przyprawy, albo pieprz ziołowy albo curry firmy herbes), potem sos sojowy. jest jeszcze opcja z sosem sojowym i musztardą
potem smażę
Szacuny
1119
Napisanych postów
3768
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68328
Nawet "zdrowa" panierka przestaje być zdrowa, kiedy wchłania dużo tłuszczu przy smażeniu i kiedy jada się takie potrawy bardzo często, obciążając wątrobę. Płatki owsiane, otręby itp. - chłoną tłuszcz chyba nawet lepiej, niż uważana za niezdrową, bułka tarta.
Szacuny
2447
Napisanych postów
2779
Wiek
54 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
252680
Jak robię tylko w mace ryżowej bez obtaczania w jajku, to smażę na minimalnej ilości tłuszczu i jest OK. Kurak puszcza zawsze sam trochę wody plus jest dodatek sosu sojowego w marynacie i jest OK. Robiłam też schabowe w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych w piekarniku- też dają radę.
Szacuny
137
Napisanych postów
4191
Wiek
37 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
44168
Jak ma być fit to duszę w wodze pod pokrywką lub piekę w folii - marynata: sos sojowy czasem ocet balsamiczny, przyprawy na zmianę, głównie curry, papryka słodka, ostra, jakiś gotowiec do kurczaka, gulaszu, szaszłyków :)
jeśli chodzi o panierowanie to tylko pokruszone płatki kukurydziane i cienkie kawałki filetu - piekarnik 15 min i ciężko odróżnić od smażonych na głębokim oleju, wychodzą super