SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Domowy chleb

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4029

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
Jak obliczyć kaloryczność domowego chleba na zakwasie? Ostatnio próbowałam policzyć, ale wyszło mi za dużo jak na jedną kromkę. Czy ktoś wie, jak poprawnie policzyć kaloryczność?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 72 Napisanych postów 258 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 4920
Wszystkie składniki wraz z gramaturą które dodałaś do zrobienia takiego chleba wpisz tutaj : http://potreningu.pl/calculators/calories. Chyba jedyna sprawdzona opcja i na pewno wyjdzie dobrze, później tylko pomnożyć przez ilość kromek i jest .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
vinang
Wszystkie składniki wraz z gramaturą które dodałaś do zrobienia takiego chleba wpisz tutaj : http://potreningu.pl/calculators/calories. Chyba jedyna sprawdzona opcja i na pewno wyjdzie dobrze, później tylko pomnożyć przez ilość kromek i jest .


Tak zrobiłam i wg mnie to jest źle policzone. Słyszałam, że skoro do chleba dodaje się wodę to trochę to zmienia (tak, wiem, woda nie ma kalorii), ale chodzi o to, że zmienia się waga chleba i stąd powinno się inaczej liczyć kaloryczność takiego chleba. Tak słyszałam, ale czy to prawda to nie wiem.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Przyjmij wartości dla klasycznego chleba na zakwasie - żytniego razowego czy jakiego tam sobie upiekłaś Waż kromkę i tyle. Nie ma co się rozdrabniać.

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94490 Napisanych postów 364420 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669081
BlueberryGirl
vinang
Wszystkie składniki wraz z gramaturą które dodałaś do zrobienia takiego chleba wpisz tutaj : http://potreningu.pl/calculators/calories. Chyba jedyna sprawdzona opcja i na pewno wyjdzie dobrze, później tylko pomnożyć przez ilość kromek i jest .


Tak zrobiłam i wg mnie to jest źle policzone. Słyszałam, że skoro do chleba dodaje się wodę to trochę to zmienia (tak, wiem, woda nie ma kalorii), ale chodzi o to, że zmienia się waga chleba i stąd powinno się inaczej liczyć kaloryczność takiego chleba. Tak słyszałam, ale czy to prawda to nie wiem.


no to jest proste liczenie , liczysz składniki przed obróbką załóżmy wyszło 1000 kcal 200 gr białka 500 gr ww 100 gr tł
po obróbce ważysz cały produkt i skoro wazy powiedzmy 500 gram i zrobisz z tego 10 kromek to każda będzie miała 100kcal 20 gr biała ,50 gr ww i 10 gr tłuszczy

to takie najprostszy przykład dzielony przez 10 , ale kazdą inną wagę dzielisz tak samo

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
lodzianin1
BlueberryGirl
vinang
Wszystkie składniki wraz z gramaturą które dodałaś do zrobienia takiego chleba wpisz tutaj : http://potreningu.pl/calculators/calories. Chyba jedyna sprawdzona opcja i na pewno wyjdzie dobrze, później tylko pomnożyć przez ilość kromek i jest .


Tak zrobiłam i wg mnie to jest źle policzone. Słyszałam, że skoro do chleba dodaje się wodę to trochę to zmienia (tak, wiem, woda nie ma kalorii), ale chodzi o to, że zmienia się waga chleba i stąd powinno się inaczej liczyć kaloryczność takiego chleba. Tak słyszałam, ale czy to prawda to nie wiem.


no to jest proste liczenie , liczysz składniki przed obróbką załóżmy wyszło 1000 kcal 200 gr białka 500 gr ww 100 gr tł
po obróbce ważysz cały produkt i skoro wazy powiedzmy 500 gram i zrobisz z tego 10 kromek to każda będzie miała 100kcal 20 gr biała ,50 gr ww i 10 gr tłuszczy

to takie najprostszy przykład dzielony przez 10 , ale kazdą inną wagę dzielisz tak samo


A powiedz mi jeszcze, po co mam ważyć cały produkt po obróbce? Do czego jest mi to potrzebne?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3421 Napisanych postów 8469 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 407869
BlueberryGirl
lodzianin1
BlueberryGirl
vinang
Wszystkie składniki wraz z gramaturą które dodałaś do zrobienia takiego chleba wpisz tutaj : http://potreningu.pl/calculators/calories. Chyba jedyna sprawdzona opcja i na pewno wyjdzie dobrze, później tylko pomnożyć przez ilość kromek i jest .


Tak zrobiłam i wg mnie to jest źle policzone. Słyszałam, że skoro do chleba dodaje się wodę to trochę to zmienia (tak, wiem, woda nie ma kalorii), ale chodzi o to, że zmienia się waga chleba i stąd powinno się inaczej liczyć kaloryczność takiego chleba. Tak słyszałam, ale czy to prawda to nie wiem.


no to jest proste liczenie , liczysz składniki przed obróbką załóżmy wyszło 1000 kcal 200 gr białka 500 gr ww 100 gr tł
po obróbce ważysz cały produkt i skoro wazy powiedzmy 500 gram i zrobisz z tego 10 kromek to każda będzie miała 100kcal 20 gr biała ,50 gr ww i 10 gr tłuszczy

to takie najprostszy przykład dzielony przez 10 , ale kazdą inną wagę dzielisz tak samo


A powiedz mi jeszcze, po co mam ważyć cały produkt po obróbce? Do czego jest mi to potrzebne?


A na matematyce o proporcji nie uczyli?

Obliczasz makro z proporcji. Porównujesz wagę składników, których makro znasz z wagą produktu, który uzyskałaś i obliczasz sobie makro. Z proporcji
1

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1124 Napisanych postów 3776 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68445
1. Liczy się kaloryczność oraz makro wszystkich składników przed pieczeniem.
2. Waży się cały produkt po upieczeniu.
3. Dzieli się masę finalnego produktu w gramach przez 100.
(np. 1,5 kg chleb to będzie 1500g, dzielone na 100 = 15)
4. Kaloryczność i poszczególne makra dzieli się przez liczbę, która powstała w punkcie 3 (czyli przez te 15).
Powstaje ilość kalorii i makro dla 100g produktu, którą wpisujemy do dziennika jako własny produkt. Później normalnie ważymy zjadany chleb i wklepujemy tylko gramaturę.

Ja bym nie brała jakiegoś przybliżonego makro z "obcego" produktu, bo w przypadku chlebów może się dość mocno różnić w zależności od użytej mąki, ilości wody, dodatków... Natomiast jeśli zawsze piecze się wg tej samej receptury i chleb wychodzi za każdym razem podobny, to już można darować sobie każdorazowe liczenie i ważenie.




Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-08-18 19:25:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
Rozumiem już, dzięki! :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kruche ciastka z masłem orzechowym by Vinang

Następny temat

Bezglutenowe placuszki bananowe by Malinowa

WHEY premium