Jakiś czas temu postanowiłem zrobić coś ze swoim tłuszczem i ukrócić okres jego panowania, rozpocząłem swoją przygodę z redukcją od diety zbilansowanej i poziomu tłuszczu w okolicy 27%, po około 2.5 miesiąca przeszedłem na dietę CKD i na tej pozostaje do dzisiaj (czyli kolejne 4 miesiące). Aktualnie mój poziom tłuszczu ociera się o około 14% (według badań fałdomierzem), kompozycja ciała zadowalająco się poprawiła, a dieta niestety pomimo cięcia do 2600kcal nie przynosi już rezultatów.
W związku z tym postanowiłem zmienić kierunek działań i powoli wejść na masę, jako że bardzo dobrze czuje się na dietach z wysokim poziomem tłuszczu a niskim węglem, postanowiłem że ową masę będę robił bazując na diecie low carbo.
Z lektury tego forum, wiem że na masie jako endo powinienem spożywać w okolicy 4300kcal, Skok na taki poziom z aktualnych 2600 byłby raczej samobójstwem wiec postanowiłem najbliższe kilka tygodnie poświecić na dietę odwrotną i stopniowo dodawać kcal do swojej diety żeby zbytnio się nie zalać, i w tym momencie pojawia się u mnie szereg pytań na które liczę że ktoś będzie mógł udzielić mi fachowej odpowiedzi.
1. Ile czasu powinna trwać dieta odwrotna i ile kcal powinno się dodawać co tydzień do menu ?
2. Czy w diecie low carbo węglowodany rozłożone są/powinny/mogą być na wszystkie posiłki czy lepiej skoncentrować je na okres prze i po treningu a pozostałe posiłki zostawić jako tłuszcz + białko ?
3. Czy takie dodatki jak majonez są mile widziane w diecie low carbo czy lepiej ich unikać ?
4. Czy diete low carbo uzupełniać takimi składnikami jak masło orzechowe czy lepiej tłuszcze czerpać z innych źródeł makrela itp ?
5. Czy owoce są mile widziane w diecie low carbo czy lepiej te węgle spożytkować na coś konkretniejszego ?