...
Napisał(a)
f3dorr - jak jest tylko 50% żytniej mąki, to może być taki kolor; piszę z doświadczenia, bo piekę czasem chleby o różnym składzie. Mniej więcej wygląda to tak, jak powinno, biorąc pod uwagę, że na zdjęciu kolor też może być przekłamany. Może jest mniej żytniej, niż 50%, ale raczej nie wygląda na barwiony.
Ziarna w chlebie są zbędne, podobnie roślinne tłuszcze nie powinny się tam znajdować. Chleb piecze się w wysokiej temperaturze ponad 200stopni, a w wysokiej temperaturze w olejach roślinnych i ziarnach tworzą się niezdrowe trans kwasy tłuszczowe.
Jeśli ktoś lubi chleb z ziarnami, to może czasem zjeść, ale w dużych ilościach te upieczone ziarna w chlebie są niezdrowe. Wynalazki typu chleb z samych ziaren imo to coś podobnego do fast-foodów zawartością izomerów trans .
Mąka, woda, zakwas lub drożdże, sól - to wszystko, co jest potrzebne.
Jeśli się piecze samemu i dodaje ziaren, to lepiej je wmieszać do ciasta, niż sypać na wierzch, gdzie najprędzej się przypalają.
Co do makro, to taki chleb liczyłabym jako jakiś graham lub pszenno-żytni - zawartość węglowodanów jest zbliżona w chlebach, więc nie będzie tragedii, jeśli się trochę rozminie to z rzeczywistością.
Ziarna w chlebie są zbędne, podobnie roślinne tłuszcze nie powinny się tam znajdować. Chleb piecze się w wysokiej temperaturze ponad 200stopni, a w wysokiej temperaturze w olejach roślinnych i ziarnach tworzą się niezdrowe trans kwasy tłuszczowe.
Jeśli ktoś lubi chleb z ziarnami, to może czasem zjeść, ale w dużych ilościach te upieczone ziarna w chlebie są niezdrowe. Wynalazki typu chleb z samych ziaren imo to coś podobnego do fast-foodów zawartością izomerów trans .
Mąka, woda, zakwas lub drożdże, sól - to wszystko, co jest potrzebne.
Jeśli się piecze samemu i dodaje ziaren, to lepiej je wmieszać do ciasta, niż sypać na wierzch, gdzie najprędzej się przypalają.
Co do makro, to taki chleb liczyłabym jako jakiś graham lub pszenno-żytni - zawartość węglowodanów jest zbliżona w chlebach, więc nie będzie tragedii, jeśli się trochę rozminie to z rzeczywistością.
1
...
Napisał(a)
Najlepiej kupić kilo żytniej mąki razowej albo choć 720-ki, zrobić zakwas, co przy ciepłej pogodzie trwa kilka dni i samemu zobaczyć, jak wygląda dobre pieczywo.
Co prawda "młody" zakwas jest z reguły słabszy, ale już mniej więcej wie się, czego później oczekiwać, oglądając pieczywo w sklepie...
Co prawda "młody" zakwas jest z reguły słabszy, ale już mniej więcej wie się, czego później oczekiwać, oglądając pieczywo w sklepie...
1
...
Napisał(a)
powiedz mi jeszcze jak możesz, bo jednak kromka chleba ma nawet 50g ale wiem że większość to może być ta spalona skórka powinienem coś z tym robić czy wpisać w dietę normalnie 50g chleba bo tyle zjadam dziennie czyli ta jedna kromka ;]
...
Napisał(a)
Jak jest normalnie przyrumieniona skórka na chlebie, to się nie przejmuj, tylko gdyby była przypalona, ciemna i brzydko pachnąca - odkrój.
Liczysz i ważysz całą kromkę, którą zjadasz, ze skórką, bo ją też strawisz.
Przy takich śmiesznych ilościach rzędu 50g nie musisz się tym chlebem za bardzo przejmować . Co innego gdybyś jadał większe ilości, kilka kanapek na dzień.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-08-26 12:37:54
Liczysz i ważysz całą kromkę, którą zjadasz, ze skórką, bo ją też strawisz.
Przy takich śmiesznych ilościach rzędu 50g nie musisz się tym chlebem za bardzo przejmować . Co innego gdybyś jadał większe ilości, kilka kanapek na dzień.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-08-26 12:37:54
1
...
Napisał(a)
w dziale kuchnia są chyba nawet przepisy na chleb, chcesz możesz się pobawić w upieczenie własnego.
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Polecane artykuły