SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

jaki chleb ???

temat działu:

Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3247

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 679 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3873
Nie byl tani, jest ciężki no a kolor nocto widać
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1121 Napisanych postów 3774 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68415
f3dorr - jak jest tylko 50% żytniej mąki, to może być taki kolor; piszę z doświadczenia, bo piekę czasem chleby o różnym składzie. Mniej więcej wygląda to tak, jak powinno, biorąc pod uwagę, że na zdjęciu kolor też może być przekłamany. Może jest mniej żytniej, niż 50%, ale raczej nie wygląda na barwiony.
Ziarna w chlebie są zbędne, podobnie roślinne tłuszcze nie powinny się tam znajdować. Chleb piecze się w wysokiej temperaturze ponad 200stopni, a w wysokiej temperaturze w olejach roślinnych i ziarnach tworzą się niezdrowe trans kwasy tłuszczowe.

Jeśli ktoś lubi chleb z ziarnami, to może czasem zjeść, ale w dużych ilościach te upieczone ziarna w chlebie są niezdrowe. Wynalazki typu chleb z samych ziaren imo to coś podobnego do fast-foodów zawartością izomerów trans .
Mąka, woda, zakwas lub drożdże, sól - to wszystko, co jest potrzebne.
Jeśli się piecze samemu i dodaje ziaren, to lepiej je wmieszać do ciasta, niż sypać na wierzch, gdzie najprędzej się przypalają.

Co do makro, to taki chleb liczyłabym jako jakiś graham lub pszenno-żytni - zawartość węglowodanów jest zbliżona w chlebach, więc nie będzie tragedii, jeśli się trochę rozminie to z rzeczywistością.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1121 Napisanych postów 3774 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68415
Najlepiej kupić kilo żytniej mąki razowej albo choć 720-ki, zrobić zakwas, co przy ciepłej pogodzie trwa kilka dni i samemu zobaczyć, jak wygląda dobre pieczywo.
Co prawda "młody" zakwas jest z reguły słabszy, ale już mniej więcej wie się, czego później oczekiwać, oglądając pieczywo w sklepie...
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1121 Napisanych postów 3774 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68415
.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-08-25 19:05:30
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 679 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3873
dziękuję za pomoc i szczegółowe wyjaśnienie ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 679 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3873
powiedz mi jeszcze jak możesz, bo jednak kromka chleba ma nawet 50g ale wiem że większość to może być ta spalona skórka powinienem coś z tym robić czy wpisać w dietę normalnie 50g chleba bo tyle zjadam dziennie czyli ta jedna kromka ;]
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1121 Napisanych postów 3774 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68415
Jak jest normalnie przyrumieniona skórka na chlebie, to się nie przejmuj, tylko gdyby była przypalona, ciemna i brzydko pachnąca - odkrój.
Liczysz i ważysz całą kromkę, którą zjadasz, ze skórką, bo ją też strawisz.
Przy takich śmiesznych ilościach rzędu 50g nie musisz się tym chlebem za bardzo przejmować . Co innego gdybyś jadał większe ilości, kilka kanapek na dzień.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-08-26 12:37:54
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 679 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3873
jeszcze raz dzięki ;]
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17704 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
w dziale kuchnia są chyba nawet przepisy na chleb, chcesz możesz się pobawić w upieczenie własnego.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nowa dieta (pod szkołę) do oceny

Następny temat

Ćwiczenia na siłę :) :)

WHEY premium