SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

przetwory...słoiki

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1595

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dzień dobry

Zapewne wielu z Was wie, jak to jest fajnie mieć swoje smakołyki w słoikach i zimą wyjmować słoiczek ze smakiem słonecznego ciepłego lata

Powiedzcie jak uniknąć cukru w takich przetworach ?
np taka konfitura aroniowa z podrobiną jabłka , duża zawartość witaminy C, rewelacyjny smak ale niestety musi być cukier bo cierpkość aronii to raz oraz cukier jak mi się wydaje jest środkiem konserwującym bo gdyby chodziło jedynie o smak to dosłodzić można stewią ...
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 28 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 2902
Hej,
ja robię tak że dosładzam słodzikiem i normalnie pasteryzuje słoiki z zachowaniem dużej czystości, wyparzanie słoików, zakrętek itp.
Jedyna wada to to że słodziku daje się mniej i konfitura jest rzadsza, ale pomagają w tym nasiona chia. W google jest pełno przepisów na dżem bez cukru z nasionami.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Możesz spróbować zrobić np. z ksylitolem i dodać jakiegoś dżemfixu w celu lepszego zakonserwowania dżemu. Dobrą opcją jest też pomrożenie owoców w porcjach i robienie sobie takiego dżemu na bieżąco ,ze słodzikiem , na kilka dni - wtedy nie ma problemu z popsutą całą partią słoików ( bo i tak mi się zdarzało )
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Tak, właśnie, tez miałem kiedyś podobną wpadkę i chciałbym uniknąć powtórki jednak robienie +/- na bieżąco z mrożonego nie wchodzi w grę u mnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
U mnie jedyny sposób na długowieczne weki to niestety ale cukier + dżemfix + dobrze wyparzone słoiki

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
A może trzcinowy chociaż ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
No pewnie

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
Ja robiłam w słoiki wiśnie , jabłka , czeresnie i agrest.. Wszystko z ksylitolem lub mieszaanką ksylitolu i stewii. Rodzice robili także śliwki. Ostatnie słoiki otwierałam po 3 latach i były OK. W tym roku mam po raz pierwszy czarne jagody z ksylitolem. Kusi mnie wypróbować przepis z chia.

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
własnie coś w moich słoikach musiało nie zagrać, myte, wypalane w piekarniku, czystość wzorcowa moim zdaniem a jednak było dużo "trafionych" ... będziemy próbować ale nic tak bardzo nie boli jak zmarnowana praca , lecisz z jęzorem do kolan a tu zonk , jeden, drugi ... szkoda pracy więc dlatego dopytuję .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1121 Napisanych postów 3774 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68411
Ja robicie dżemy, tzn. chodzi mi o sposób pasteryzacji? Bo włożenie dżemu do słoików, zakręcenie i odwrócenie do góry nogami - nie działa.

To musi zostać zagotowane albo przynajmniej przez jakiś czas bardzo mocno podgrzane już PO zakręceniu, bo nawet na wyparzonych zakrętkach mogą się znaleźć bakterie, poza tym przy nakładaniu gorącego dżemu do słoików, dostaje się tam powietrze z bakteriami.
Jeśli w takich nie zagotowancyh przetworach nie ma kosmicznej dawki cukru, to się na 99,9% zepsują.

Ja z reguły daję mało słodki dżem do malutkich słoiczków (0,2 litra, jak po przecierze czy musztardzie) , gotuję kilka-kilkanaście minut po zakręceniu i się nie psują.
Natomiast po otwarciu trzeba rzeczywiście trochę szybciej je zużyć, niż dżem mocniej słodzony. Stąd małe słoiczki, aby po otwarciu szybko zjeść całą zawartość.
Nie dodaję żelfiksów bo są z dodatkami konserwantów, ale się nie psują - najważniejsze jest dobre zagotowanie dżemów po nałożeniu. Można to zrobić raz albo na drugi dzień dla pewności, jeszcze powtórzyć - wtedy wystarczy gotować już krócej, kilka minut.

Do przetworów, gdzie smakowo pasuje cynamon, imbir goździki - np. jakieś tarte jabłka do ciasta, śliwki - warto je dodać , bo mają silnie konserwujące działanie. Po otwarciu też o wiele dłużej wytrzymują, niż niedoprawione.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

cos slodkiego-mozna

Następny temat

Jakiego łososia wędzonego wybrać?

WHEY premium