Szacuny
0
Napisanych postów
28
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
318
Witam,
Czy to dobry zamiennik białego cukru ?
Generalnie się nie odchudzam i staram się zdrowo odżywiać. Czy mogę go stosować nawet w ciut większej ilości ? (ciasto). Używam też ksylitolu, erytrytolu i stewii ale nie do wszystkiego te słodziki akurat się nadają.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6255
Napisanych postów
75952
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754408
Dobrym zamiennikiem będzie ksylitol, erytrol i ew. stewia. Jednak ten ostatni nie każdemu smakuje. Do czego się nie nadają? Nie spotkałem się z niczym takim.
Szacuny
0
Napisanych postów
28
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
318
Właściwości cukru kokosowego w kuchni znam bardzo dobrze, tylko czy można go używać. Nie boję się węglowodanów i wypieki wychodzą na nim rewelacyjnie. W internecie są artykuły, że posiada wiele dobroci ale jako, że przeglądam forum chciałbym tu zaczerpnąć opinii. Odżywiam się zdrowo i oczywiście ćwiczę. Nie chcę się podtruwać jakimś badziewiem :)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1118
Napisanych postów
3767
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68318
Do niektórych ciast drożdżowych można spokojnie dodawać ksylitol, np. jak robiłam gofry czy racuchy, dodawałam drożdże i wszystkie składniki, a z dodaniem ksylitolu czekałam na koniec, aż drożdże wyraźnie się namnożą i ciasto będzie pęcherzykowate. Dodanie wtedy ksylitolu w niczym nie przeszkodzi, drożdże i tak będą się dalej mnożyć.
Szkodliwość cukru zależy przede wszystkim od ilości - jak będziesz nadużywać kokosowego, to zaszkodzi Ci tak samo, jak każdy inny cukier. I na odwrót - jeśli ktoś używa mało, to nawet buraczany rafinowany nie zrobi mu krzywdy, więc robiąc raz na jakiś czas bezy itp. słodkie produkty, nie trzeba koniecznie przepłacać za cukier kokosowy.
Słodycze z rafinowanego cukru warto popić prawdziwą kawą (bez cukru i mleka) lub mocną herbatą - zawarte w nich polifenole poprawiają wrażliwość insulinową i jest mniejsza szansa, że cukier nam zaszkodzi.