SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zdrowe odżywianie od kuchni

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 413

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Atmosfera w domu oraz przede wszystkim w pomieszczeniu, w którym zazwyczaj przygotowujemy i spożywamy posiłki wpływa na nasze wybory żywieniowe, może utrudniać bądź ułatwiać realizowanie założeń zaplanowanego jadłospisu. Jakie zmiany wprowadzić, aby niepotrzebnie nie utrudniać sobie zadania, a tym samym wpłynąć pozytywnie na efektywność podejmowanych działań ukierunkowanych na poprawę zdrowia czy estetyki sylwetki?


Uważaj na to, co eksponujesz!

Bardzo często, nawet jak nie jesteśmy głodni, mamy ochotę na coś, co akurat znajduje się w zasięgu wzroku. Jeżeli w widocznym i łatwo dostępnym miejscu w kuchni umieścimy ciasteczka i cukierki („w razie gdyby jakiś znajomy nas odwiedził”) to nietrudno się domyślić, co się z owymi łakociami stanie, gdy kilkakrotnie obok nich przejdziemy - pokusa sięgania po małe co nieco bywa trudna do opanowania. Dlatego też wszelkie łakocie najlepiej jest ukryć głęboko i zapomnieć o ich istnieniu. Pamiętać także należy, aby nie uzupełniać posiadanych zapasów przy okazji robienia zakupów spożywczych – w ten sposób łatwiej będzie nam nauczyć się funkcjonować bez bezwartościowych przekąsek. W zamian natomiast dobrze jest wyeksponować w widocznym miejscu gotowe do spożycia owoce oraz warzywa. Tego typu przekąski raczej nie odbiją się negatywnie na zdrowiu i sylwetce, sprawią także, iż rozstanie z ciasteczkami i batonikami nie będzie aż tak trudne.


Naucz się korzystać z zamrażarki!

Wbrew pozorom jest to urządzenie występujące niemal w każdej kuchni, jednakże bardzo często niedocenianie. Tymczasem dzięki niemu można nieco ułatwić sobie życie, sprawniej przygotowywać posiłki i zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, czyli innymi słowy dzięki wykorzystaniu zamrażalnika można oszczędzić nieco czasu i pieniędzy. Przechowywać w nim warto podzielone na porcje mięso, warzywa, owoce czy nawet zieleninę zebraną w okresie wiosenno-letnim. W razie potrzeby można szybko przygotować pełnowartościowy posiłek, bez konieczności codziennego robienia sprawunków, dzielenia na porcje, ważenia i mierzenia czy też wymyślania składu posiłków. Nie da się ukryć, iż odpowiednio zaplanowana zawartość zamrażalnika dość mocno upraszcza życie osób dbających o to co znajduje się na ich talerzach. Chciałbym jednak podkreślić, iż zarówno warzywa jak i owoce warto w codziennym jadłospisie uwzględniać świeże i sezonowe, mrożonki używać jako „wyjście awaryjne” lub dodatki.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4925/zdrowe-odzywianie-od-kuchni 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do oceny

Następny temat

Dziewczyna, za chuda z natury, chce wyglądać jak kobieta.

WHEY premium