Zagnieść kruche ciasto ze 250 g mąki (u mnie razowa ale może być np pół na pół) 150 g zimnego masła, pół łyżeczki soli i jajka. Odłożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować lub wylepić nim blaszkę, podziurkować i jeszcze do lodówki na czas nagrzewania piekarnika do 190 stopni. Piec z obciążeniem 15 min, a potem bez 13 minut. W misce wymieszać 4 jajka, 100 g śmietany gęstej, 150 g sera feta pokrojonego w kostkę, kulkę mozarelli pokrojonej, pokrojoną pieczoną paprykę wraz z sokiem,posiekaną pietruszkę lub inne ulubione zioła. Doprawić solą,pieprzem,słodką/ostrą.wędzoną papryką i zapiekać 30 min w 180 stopniach.
Spód i paprykę można przygotować wcześniej żeby skrócić czas przygotowania całości.