Szacuny
0
Napisanych postów
0
Wiek
35 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
331
Witam Serdecznie. Jestem typem ektomorfika. 27lat, 178cm wzrostu. Po redukcji do kostki na brzuchu waga stanęła na 67kg. Chciałbym zbudować solidna masę mięśniową Niestety zalecenia co do rozkładu makroskładników dla ekomorfików bardzo się róznią. Niektórzy Trenerzy polecają rozkład b:3,0-3,5g t:1g, reszta to ww. Inni b:1,8g t:0,5-0,7, reszta ww. Kolejni: b:2,5 w:3-5; reszta tłuszcze. Kto ma racje? Wiem, że badania pokazują, że optymalna podać białka wynosi ok. 2 g,ale co mówi praktyka?
Szacuny
165
Napisanych postów
1228
Wiek
30 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
180644
Każdy potrzebuje innej ilości białka, to co podałeś to tylko schematy i na jednego lepiej będzie działać 2,5g/kg a dla kogoś innego będzie to za dużo i lepszy efekt da mniejsza ilość np.1,8g/kg. Jakby tylko jeden miał mieć rację to każdy doświadczony zawodnik leciał by tym samym schematem. Dochodzenie do najlepszego dla siebie rozkładu makroskładników trwa lata eksperymentów, metod prób i błędów a nie że ktoś napisze masz np. 2g białka, 1g tłuszczu reszta wegli i musisz tak jeść bo w ciemno bierzesz to za idealny podział, takie moje zdanie.
Szacuny
3185
Napisanych postów
15808
Wiek
36 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
146709
Nikt nie mówi, że to idealny podział, ale to może być bazą, którą później opracowuje się przez obserwacje samemu. Przychodzisz po radę, więc ludzie Ci ją dają. To suche liczby, optymalne. Każdy po jakimś czasie obserwacji wie, co na niego działa, a co nie. Przedziały na makro są różne, zaczyna się od "standardowego", bo może "podpasować", jesli nie kombinacji jest jeszcze kilka. Nikt tutaj nie narzuca, takiego makro, tylko proponuje do sprawdzenia
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1119
Napisanych postów
3769
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68367
Dokładnie, to zależy od wielu rzeczy. Na przykład od diety. Osoba jadająca urozmaicone pożywienie, różne źródła białka - będzie go potrzebowała w sumie mniej, bo aminokwasy z różnych źródeł dobrze się uzupełniają. A ktoś, kto jada w kółko pierś z kury i ryż - będzie potrzebować więcej białka, bo z powodu tej monotonii zabraknie niektórych aminokwasów do tworzenia pełnowartościowych białek i wbudowywania w mięśnie.
Czyli zwyczaje żywieniowe wpływają na zapotrzebowanie na białko.
Ma znaczenie stan zdrowia, wiek, stan flory jelitowej... pewnie też geny.
Ale punktem wyjścia (przynajmniej dla młodej i zdrowej osoby) moim zdaniem powinny być raczej rekomendacje naukowców , a nie widzimisię trenerów. A one mówią, że zyski z jedzenia bardzo dużych ilości białka są żadne. Na logikę - skoro mięśnie z natury rosną pomału, to wrzucanie w siebie 3 razy tyle budulca, co potrzeba, jest bez sensu.
Szacuny
3674
Napisanych postów
31005
Wiek
33 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
294222
Nawet jak będziesz miał i 3 g białka na kg i 4 to możesz zrobić masę, tylko po prostu sobie utrudniasz, spowolnisz istotnie proces budowania masy mięśniowej