O tym, że wysiłek fizyczny wpływa pozytywnie na wrażliwość insulinową wiadomo od dawna. Szczególny w tej materii okazuje się wpływ systematycznych treningów o wysokiej intensywności, choć również i sesje mniej intensywne niosą za sobą spore korzyści. Kwestią sporną w tym aspekcie jest zastosowanie odpowiedniej strategii żywieniowej w okresie powysiłkowym, tak by wspomnianych korzyści nie zniwelować. Szczególnie dużo kontrowersji wiąże się ze spożywaniem węglowodanów.
Czym jest insulina?
Insulina jest ważnym hormonem, którego głównym (ale nie jedynym) zadaniem jest regulowanie poziomu cukru we krwi poprzez obniżanie go do wartości pożądanej. Wspomniana regulacja odbywa się poprzez transportowanie glukozy do tkanek obwodowych i wątroby. Insulina wpływa również na transport aminokwasów oraz jonów fosforanowych i potasowych do tkanki mięśniowej, a także posiada właściwości antykataboliczne i zaliczana jest do hormonów o działaniu anabolicznym.
Czym jest wrażliwość insulinowa?
Wrażliwość insulinowa to pojęcie, które odnosi się do zdolności reagowania komórek mięśniowych, tłuszczowych i wątrobowych na działanie insuliny. Hormon ten wywołuje określony, fizjologiczny efekt za pośrednictwem receptorów wyspecjalizowanych w odczytywaniu nadawanych przez niego sygnałów. Kiedy mechanizm działa prawidłowo, w sytuacji w której po zjedzeniu posiłku we krwi pojawia się glukoza, trzustka natychmiast uwalnia odpowiednio odmierzoną dawkę insuliny i poziom cukru wraca do wartości fizjologicznej. Niestety, może zdarzyć się też tak, że pomimo, iż insulina pojawi się w krwiobiegu, poziom glukozy nie obniży się do fizjologicznego poziomu, ponieważ tkanki obwodowe nie zareagują w prawidłowy sposób na sygnały wysyłane przez insulinę. Taki stan ma miejsce gdy wrażliwość insulinowa jest obniżona.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4937/weglowodany-po-treningu---dla-kogo