Farsz:
- 100g mięsa zmielonego (filet z kurczaka) - wcześniej przyprawione
- 50g kukurydzy
- natka pietruszki
- 100g papryki
- 30g ryżu basmatii
- 32g papieru ryżowego (wychodzi z mojego 4 kółka)
Przygotowanie:
Ryż ugotować jak na opakowaniu.
Filet zmielić, przyprawić wedle smaku u mnie (słodka papryka, bazylia, czosnek granulowany, pieprz, sól, trochę przyprawy do kurczaka, kurkuma). Podsmażyć na patelni ( u mnie bez tłuszczu, ale można dać trochę masła klarowanego / oleju kokosowego)
Gdy ryż wystygnie dodać mięso, kukurydzę, natkę pietruszki (posiekaną), paprykę (pokrojoną w kostkę) - wymieszać porządnie, by wszystkie składniki się połączyły.
Papier ryżowy namoczyć bezpośrednio pod bieżącą wodą (nie żałować ) w każdy placek (mokry) zawijać farsz i formować roladki, aż do "zlepienia się" papieru.
Smacznego
Ps. W makro nie wliczałam papryki
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html